Tilburg werkt mee aan heroprichting musicalhuis M-Lab

M-Lab

Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Factorium Podiumkunsten en Theaters Tilburg slaan de handen ineen. Zij willen vanaf volgend jaar de doorstart van het M-Lab mogelijk maken. Het productiehuis voor musical dat haar activiteiten enkele jaren geleden in Amsterdam beëindigde, is in heroprichting.

M-Lab

Het M-Lab is een productiehuis voor musicaltheater. Na een idee van mediamagnaat Joop van den Ende en zijn vrouw Janine opende het M-Lab in 2007. In 2018 sloot het de deuren na het produceren van bijna 40 producties. Dit kwam omdat de Raad voor Cultuur constateerde dat er te weinig ruimte was voor experiment en veel behoefte aan een nieuw repertoire en nieuwe muziek. Op dit moment is de aanvraag opgesteld voor de financiering van van het productiehuis. De ambitie is er om het M-Lab te ontplooien in zowel Amsterdam als  Tilburg en het te laten financieren door beide steden, de provincies en het rijk.

Debatteren

In aanloop naar deze heroprichting wordt er een debat georganiseerd dat in april plaats gaat vinden bij Theaters Tilburg. Dit debat gaat over de staat en ontwikkeling van musical in Nederland. Producenten, programmeurs en theaterdirecteuren gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak voor een nieuw repertoire. De verwachtingen en behoeften van het publiek vormen daarbij een belangrijke factor. Meer informatie over het debat zal later volgen.

Tenslotte is er door de initiatiefnemers besloten om in juni van dit jaar geen nieuwe editie te maken van de Nederlandse Musical Dagen. Echter hebben Theaters Tilburg en de gemeente Tilburg op dit moment onvoldoende geld daardoor wordt het moeilijker om tot een kwalitatief festival te komen. Afhankelijk van de lancering en het succes van M-Lab wordt een nieuwe opzet voor 2021 overwogen.