Tilburg wil EK Cross in 2018 organiseren

De Atletiekunie wil samen met de provincie Noord Brabant en de gemeente Tilburg de Europese Kampioenschappen Cross van 2018 organiseren. Beoogde locatie is Safaripark Beekse Bergen. Aanjager van de Tilburgse kandidaatstelling is Stichting Internationale Warandeloop.

Het zou niet het eerste grote atletiekevenement zijn dat in korte tijd naar Nederland komt. In juli 2016 worden de Europese Kampioenschappen Atletiek in het Olympisch Stadion van Amsterdam gehouden. Onlangs kandideerde de Atletiekunie zich ook al voor de EK Indoor in 2019 in Omnisport Apeldoorn.

Hans Kokke, wethouder Sport van de gemeente Tilburg: “Er is hard gewerkt om de Nederlandse kandidaatstelling naar Tilburg te halen. Ik ben dan ook trots dat we die binnen hebben. Het is een toonaangevend evenement waar de beste hardlopers van Europa aan deelnemen. Tilburg is een echte sportstad! We gaan samen met de provincie en Atletiekunie nu alles op alles zetten een overtuigend bid te vervaardigen om de EK Cross ook daadwerkelijk te mogen organiseren in 2018.”

Op herhaling

De Atletiekunie en Tilburg organiseerden in 2005 al eens de EK Cross. Het werd een succesvolle Oranje editie met goud voor Lornah Kiplagat en brons voor – toen nog – juniore Susan Kuijken. In Tilburg wordt jaarlijks de Internationale Loket.nl Warandeloop gehouden, steevast de eerste wedstrijd van het Lotto Crosscircuit. Deze crosswedstrijd heeft zich, mede dankzij een ervaren Organisatiecomité bewezen als een van de meest aansprekende Europese crosswedstrijden en is de initiatiefnemer geweest van deze kandidaatstelling.

Procedure

In maart 2016 dienen de organisatieplannen in een bidprocedure officieel bekend te worden gemaakt aan de Europese Atletiekfederatie. In november 2016 beslist de Europese Federatie aan welk land de organisatie van de EK Cross 2018 wordt toegewezen.

Reactie Atletiekunie en provincie

Jan Willem Landré, algemeen directeur Atletiekunie: “Nederland heeft een prachtige historie op crossgebied en door een internationaal evenement als de EK Cross te organiseren in eigen land bieden we onze Oranje topatleten op de midden en lange afstand een geweldig podium. Natuurlijk heeft een dergelijk kampioenschap ook een belangrijke uitstraling voor Tilburg en Noord Brabant. En last but not least is het een belangrijke aanjager voor de Nederlandse atletiek en loopsport in haar volle breedte.”

Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant: “Sport verbindt, leert mensen samenwerken, en inspireert ze. Sport zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen, ook de mensen met een handicap. Daarmee is sport behalve leuk en gezond ook belangrijk voor de sociale veerkracht van Brabant. Het bijzondere aan dit evenement, is dat het top en breedte met elkaar verbindt. Daarom zijn we ontzettend blij dat de atletiekunie er voor gekozen heeft Tilburg, en daarmee Brabant, voor te dragen als een ideale locatie voor dit evenement!”