Tilburg zoekt nieuwe Nachtburgemeester: je kunt jezelf of iemand anders nu inschrijven!

Tim Frenken (huidige Nachtburgemeester). Foto door Roos Pierson

Op donderdag 21 december 2023 – de kortste dag van het jaar en dus langste nacht – wordt in de Kraakkelder van De Nieuwe Vorst de nieuwe Nachtburgemeester van Tilburg bekendgemaakt. De selectieprocedure start vanaf vandaag, woensdag 22 november. Je kunt jezelf of iemand anders vanaf dan aanmelden. Op de dag van de landelijke verkiezingen kun je dus niet alleen stemmen op de landelijke politiek, maar ook een Nachtburgemeester voor je eigen stad aandragen of jezelf daarvoor beschikbaar stellen. Lees snel verder.

Het nachtleven: voor veel mensen is het enorm belangrijk. Een volgepakte Korte Heuvel, de grootste artiesten in 013 Poppodium, internationale festivals die in de stad neerstrijken en toonaangevende culturele evenementen: Tilburg is niet alleen overdag, maar ook in de nachtelijke uren bruisend. En in ontwikkeling, dat ook!

Nachtburgemeester verkiezingen

Wie waakt er over de stad zodra het bestuur zich huiswaarts spoed? Wie draagt zorgt voor hen: de nachtbrakers en de rustelozen? Zij met ontembare knaldrang. De ambtsketting gaat worden overgedragen aan de nieuwe Nachtburgemeester van Tilburg.

De Nachtburgemeester is een onofficiële functie die het doel heeft om nachtelijk Tilburg op de kaart te zetten. Dit doet de Nachtburgemeester door de aandacht te vestigen op (nacht)cultuur zoals uitgaan, evenementen, theater, film, taal, dans en muziek. De Nachtburgemeester bepaalt zelf hoe deze het ambt in zijn ambtsperiode van twee jaar invult. Een kleine greep uit de uitwerkingen van het Tilburgse Nachtburgemeesterschap als referentiekader:

 • René van Densen schreef onder andere het boek ‘Tilburg: De Anus van Nederland’ met tekeningen en teksten over uitgaan in de stad
 • Godelieve Engbersen bracht onder andere de cd ‘Alle 013 goed’ uit met platen van Tilburgse muzikanten
 • Gert Brunink organiseerde onder andere nachtelijke wandelingen als gids om het dierlijke nachtleven onder de aandacht te brengen
 • Tim Frenken organiseerde onder andere de Unmute Us protesten tijdens de coronaperiode, de Nacht van de Stad en schreef een nachtelijke stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen

Zoals je hierboven ziet, kun je de ambtsperiode dus op hele diverse manieren inkleden.

Rechten en plichten als Nachtburgemeester

Hoewel het een onofficiële titel is, heb je uiteraard wel verschillende verantwoordelijkheden als Nachtburgemeester. Bijvoorbeeld:

 • De titel naar eer en geweten in volle overtuiging uitvoeren;
 • Een bijdrage leveren aan het nachtelijke milieu;
 • Jezelf beschikbaar stellen als spokesperson bij nachtelijke kwesties;
 • Nieuwe verkiezingen organiseren als het ambt is verlopen.

De Nachtburgemeester van Tilburg kan te allen tijden in een nachtelijk stuurloze stad de orde herstellen door het aanstellen van een plaatselijke Nachtburgemeester.

Je krijgt uiteraard ook een aantal zaken terug:

 • Het ambt voor twee jaar;
 • De ambtsketting;
 • Een eigen barkruk in de Cul de Sac;
 • De online domeinnaam en social media kanalen tot je beschikking.

Inschrijven

Het is mogelijk om jezelf of iemand anders in te schrijven tijdens de aanmeldronde. Dit kan tot en met 8 december. Na de aanmeldronde zal er een selectie plaatsvinden. Wanneer deze lijst met geschikte kandidaten bekend is, kan het publiek online stemmen. Tijdens de uitslagenavond van de verkiezingen wordt de winnaar bekendgemaakt. De uitslag wordt gebaseerd op het aantal publieksstemmen en een advies vanuit het adviesorgaan. De winnaar mag zich de komende twee jaar de Nachtburgemeester van Tilburg noemen.

Enkele belangrijke momenten op een rijtje:

 • 22 november t/m 8 december: aanmeldronde.
 • 11 december t/m 18 december: stemronde publieksstemmen.
 • 21 december: uitslagenavond in de Kraakkelder van De Nieuwe Vorst.

Jezelf of iemand aanmelden kan door onderstaand formulier in te vullen.

Inschrijfformulier Nachtburgemeester

Je eigen naam of de persoon die je op wil geven(Vereist)
Je e-mailadres(Vereist)

Meer informatie

Eerder interviewden we de huidige Nachtburgemeester van Tilburg – Tim Frenken – onder andere over het Nachtburgemeesterschap. Dit interview kun je hier lezen.