Tilburger lanceert WhatsApp-dienst voor ‘mensen die zich kut voelen’

What's Up

Tilburger Rick Kwee heeft deze week een nieuw concept gelanceerd: persoonlijke steun via WhatsApp. Hij presenteert What’s Up als een vorm van hulp voor een vergeten doelgroep: de grote groep mensen die een steuntje in de rug kan gebruiken, maar de stap naar bijvoorbeeld een huisarts of coach nog net even wat te spannend of te groot vindt. Of voor de groep mensen die zich gewoon even kut voelt, omdat bijvoorbeeld een relatie is verbroken of er een moeilijke periode op het werk is.

Wie abonnee wordt van What’s Up, kan onbeperkt WhatsApp-berichtjes sturen en binnen 24 uur een reactie verwachten. Naast persoonlijke steun en een luisterend oor helpt Rick zijn gesprekspartners ook door ze dichter bij hun gevoel te laten komen. Dit doet hij door middel van online inspiratie, zoals bijvoorbeeld muziek, YouTube-video’s en Instagram-accounts.

Black Dogs

Onder de vlag van zijn startende bedrijf Black Dogs lanceert Rick een reeks aan diensten, waaronder The ChitChat (een inspiratie-nieuwsbrief via WhatsApp) en de Locals Small Talk (een gratis 1-op-1-gesprek om je hart te luchten bij koffiebar Locals). Daarnaast ligt er een plan om Black Dogs dit jaar uit te breiden met evenementen, merchandising en samenwerkingen met andere organisaties.

“Met Black Dogs hoop ik een connectie te maken tussen individualisme en saamhorigheid,” zegt Rick. “We leven in een behoorlijk individualistische maatschappij, maar trekken ons tegelijkertijd ook veel aan van anderen. Dat heeft zowel voor- als nadelen, maar het belangrijkste is denk ik dat het in balans is. Daar help ik mensen in moeilijke tijden graag bij, zonder dat het allemaal te moeilijk is. Daarom maak ik ook gebruik van middelen die iedereen bijna dagelijks gebruikt.”

Depressie

In 2015 maakte Rick zijn eigen moeilijke tijden mee: hij was een half jaar lang depressief. In de periode na zijn depressie veranderde zijn beeld over het leven, met als resultaat een boek over zijn depressie en de start van Black Dogs (een black dog is een metafoor voor een depressie). “Ik ben een stuk zachter geworden. Naar anderen, maar ook zeker naar mezelf,” vertelt hij. “Ik heb gemerkt dat er veel moed voor nodig is om kwetsbaarheid te tonen. Daarom vind ik aandacht, begrip en verbondenheid zo belangrijk: zonder deze waarden voelen we ons eenzaam. We moeten ons eigen ding kunnen doen, hoe gek of raar dat voor de ander ook kan zijn. Maar we hebben elkaar nodig om onszelf te kunnen zijn.”

Wil je meer weten over What’s Up? Bekijk dan hier even de website!