Tilburger of niet, deze typisch Tilburgse lekkernijen moet jij proberen!

Als échte Tilburger moet je natuurlijk op de hoogte zijn van alle lekkere Tilburgse gebakjes en drankjes! Was je dat nog niet? Dan hebben wij er hier een paar voor je op een rijtje gezet! Begin je al honger te krijgen? Lees dan snel verder!

1. Broodje Jantje

Jan en Mieke de Kort hadden een slagerij aan het NS Plein in Tilburg in 1965. Klanten waren erg tevreden, maar er mistte iets. Ze wilde graag een hamburger, dus Jan ging aan de slag! Hij experimenteerde met allerlei soorten gehakt, sauzen en andere ingrediënten. Zo is het broodje Jantje ontstaan, een heerlijk broodje met een Jantjeburger van speciaal gekruid gehakt met een krokant laagje. Het broodje is sindsdien wereldberoemd in Tilburg en het is hét uitgaansbrooike! Daarna heeft Bonheur Horeca Groep het broodje jarenlang geëxploiteerd. Tegenwoordig is het broodje te koop bij thuiswedstrijden van Willem II voor supporterscafé d’n Beitel en bij Broodje Tilburger aan het Pieter Vreedeplein.

2. Toepertoetje

Patrick Verbunt is de bedenker van het Toepertoetje. Hij vroeg zich af: wat heeft Tilburg nog niet dat andere steden wel hebben? Het moest een gebakje zijn, net als de Bossche bol. Het Toepertoetje is een vierkant gebakje gemaakt van krokante stukjes hazelnoot en amandel met chocoladecrème. Bovenop een toefje crème ligt een herkenbaar bitter chocolaatje. De naam Toepertoetje is beïnvloed door het Frans en betekent ‘zonder beperking’. “Toepertoetje klinkt sympathiek, gastvrij, herkenbaar en dichtbij. Kortom: het klinkt Tilburgs.” aldus bedenker Patrick. Dit gebakje kun je halen bij Bakker Floor van Lieshout.

3. Tilburgse verleiding

Ben je nog niet genoeg verleid? De Tilburgse verleiding is een zoet broodje dat wordt gevuld met een mengsel van slagroom en banketbakkersroom. Het is een soort bolus maar dan op zijn Tilburgs! Deze heerlijke lekkernij kun je vinden bij Meesterbakker van Iersel.

4. Progrèstaart

De meeste Tilburgers kennen ‘m wel: het Progrèstaartje! Het wordt vaak gegeten tijdens een verjaardag. Het is een heerlijk gebakje van schuim, hazelnoot en slagroom. Hoewel progrèsgebakjes op meerdere plekken worden gegeten, is het in Tilburg wel heel erg populair. Je kunt de lekkerste progrèstaartjes kopen bij de diverse ambachtelijke banketbakkers die de stad rijk is.

5. Schrobbelèr bonbons van Huize Geers

Schrobbelèr liefhebbers opgelet! Om het artikel zoet te houden sluiten we af met heerlijke Schrobbelèr bonbons. Deze bonbons bestaan uit chocolade en Schrobbelèr!  Schrobbelèr, hét drankje van onze stad Tilburg. Het is een Tilburgse kruidenlikeur dat is samengesteld uit 43 kruiden. Dit drankje is een stuk zoeter als andere kruidenbitters. Het is wel duidelijk dat veel Tilburgers van zoetigheid houden! En uiteraard drink je daar een lekkere borrel Schrobbelèr bij.

Deze typisch Tilburgse lekkernijen moet je een keer geprobeerd hebben! Een gebakje bij de bakker in de ochtend, een broodje Jantje voor lunch of avondeten en als dessert het Toepertoetje of de Schrobbelèr bonbons en jouw dag is voldaan!