Tilburgers leren eenzame ouderen FaceTime te gebruiken

eenzame ouderen

Sociale contacten vermijden en zoveel mogelijk binnen blijven. Om het verspreiden van het Corona-virus te beperken zijn er tot zeker 6 april flink wat maatregelen genomen. En omdat het virus gevaarlijk kan zijn voor ouderen en kwetsbare groepen, betekent dit dat er flink wat ouderen in een sociaal isolement komen.

Jij zit misschien de hele dag te bellen of FaceTimen met vrienden en familie, maar als je ouder bent, is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarom is Stichting Met je Hart nu volop bezig om eenzame ouderen te leren hoe ze FaceTime kunnen gebruiken. Hélène Schneiders van de Tilburgse tak van de stichting vertelt: “Van deze eenzame ouderen wonen familie en vrienden vaak in een andere stad. Door ze uit te leggen hoe FaceTime werkt en over hoe je contact kunt leggen, hopen we hun wereld iets breder te maken.”

Bellen om een praatje te maken

En hoe je die uitleg geeft zonder bij ze langs te gaan? “De vrijwilligers is gevraagd om alle ouderen op te bellen en te vragen naar mobiele nummers en e-mailadressen. We gaan een uitgebreide handleiding maken over hoe ze het kunnen gebruiken. En als ze vragen hebben, kunnen ze altijd bellen voor meer uitleg.” Vanuit de stichting werd al eerder een oproep gedaan om telefonisch contact te leggen met de eenzame ouderen. Hierdoor moet duidelijk worden of er ouderen zijn die nog hulp nodig hebben. Daarnaast is het belletje er ook voor bedoeld om gewoon een even een gezellig praatje te maken.

Over Met je Hart

Stichting Met je Hart zet zich sinds 2013 in voor eenzame, onzichtbare thuiswonende ouderen die door fysieke, mentale, sociale of financiële situatie eenzame gevoelens ervaren. Dat doen ze door structurele ontmoetingen te organiseren waarbij alles wordt geregeld: van het ophalen tot thuisbrengen. Zo worden er uitjes georganiseerd tijdens de Tilburgse Kermis, carnaval, Oktoberfest of juist op kleine schaal voor kleine groepjes. Wil je iets bijdragen aan de stichting? Check dan eens hun website.