Tilburgers met afstand tot de arbeidsmarkt werken bij The Taste of Work aan hun toekomst: ‘Horecacompetenties komen overal van pas!’

the taste of work

Iedereen heeft recht op een fijne werkplek en een omgeving waar hij of zij lekker en ongedwongen kan werken. Dat is de visie van de 36-jarige Sjors Leemans. De geboren en getogen Tilburger heeft flink wat horeca-ervaring, werkte een poos bij een grote zorgverlener in de psychiatrie en richtte eerder dit jaar zijn eigen bedrijf op: The Taste of Work. Met zijn initiatief helpt hij mensen met een afstand tot te arbeidsmarkt, burn-out klachten of psychische aandoeningen aan een fijne werkplek. Hoewel The Taste of Work pas net is gestart, zijn de eerste succesverhalen al een feit. Tijd voor een gesprek met Sjors over zijn bedrijf, visie en toekomstplannen.

Fotografie: Jules van Iperen

Sjors deed de koks- en hotelschool, rondde een HRM-opleiding af en werkte als chef-kok voor hotels in landen als Indonesië, Zwitserland en Noorwegen. Uiteindelijk is hij als jobcoach en projectcoördinator aan de slag gegaan in de psychiatrie en was hij destijds verantwoordelijk voor de reorganisatie van de horecadagbesteding. “Ik vind de horeca een prachtig vak en het leek me leuk om het ondernemerschap te combineren met het sociaal domein. Daarom heb ik met The Taste of Work een re-integratiepraktijk opgericht waar we volgens een eigen methodiek mensen kunnen helpen.”

taste of work
Initiatiefnemer Sjors Leemans in gesprek met een deelnemer.

‘We willen mensen op de juiste plek krijgen’

The Taste of Work biedt verschillende trajecten aan. “Allereerst zijn we een plek voor dagbesteding. Iedereen die op zoek is naar een leuke plek om zonder druk aan de slag te gaan, is bij ons welkom.” Daarnaast biedt The Taste of Work leerwerktrajecten aan. “Hierin zorgen we er in 6 tot 9 maanden voor dat mensen worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Uiteindelijk is het ons doel om te zorgen dat mensen op een plek terecht komen die bij ze past.”

Dit doet Sjors samen met een team ZZP-ers. “In principe komen mensen bij ons met een hulpvraag om werk. Maar wat je vaak ziet, is dat ze ook andere hulp kunnen gebruiken. En dus werk ik ook samen met een ambulante zorgverlener, wandelcoach en een extra kracht die coacht op de groep. Iedereen heeft een andere hulpvraag. Voor mij is het belangrijk dat we maatwerk leveren en mensen helpen op een manier die bij hem of haar past.”

‘We zijn er voor iedereen’

Wat voor mensen Sjors allemaal helpt? “Van mensen met een verstandelijke beperking tot universitair geschoolde mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen en achtergronden. Wij zijn er voor iedereen. We helpen in principe mensen die op een of andere manier vastlopen.” Zoals je in de inleiding al las, zijn de eerste succesverhalen dan ook al een feit. Sjors heeft daarvan al verschillende voorbeelden. “Zo hebben we een jongen geholpen die al tien jaar thuis zat. De eerste keer dat hij hier kwam, durfde hij niet eens binnen te komen. Een kop koffie was al te veel. Nu is het de grootste grappenmaker die hier rondloopt, helpt hij nieuwe deelnemers en gaat hij binnenkort de elektrotechniek in.”

Maar Sjors heeft ook andere voorbeelden. “We hadden hier een student die twee jaar geleden tijdens de opleiding journalistiek was uitgevallen met een burn-out. Dat resulteerde in een angst voor schrijven en een persoonlijke zoektocht naar wat bij hem zou passen. Hij dacht namelijk dat de journalistiek niet bij hem zou passen. Dat bleek niet zo te zijn. We kwamen er al snel samen achter dat hij een geboren journalist is en het niet aan de richting lag. Om zijn angsten te overwinnen is hij onder begeleiding een kookboek gaan schrijven. We gingen samen interviews voorbereiden, afnemen en rustig alles uitwerken onder begeleiding van zijn coach. De kleine succesmomentjes resulteerde in meer zelfvertrouwen en inmiddels heeft hij zijn studie weer opgepakt. Fontys Hogeschool is zo enthousiast over het kookboek dat hij het mag gebruiken als onderdeel van zijn afstuderen.”

‘Ik wil een fijne plek creëren waar iedereen zich welkom voelt’

Momenteel maakt The Taste of Work gebruik van twee locaties in Tilburg. Hier biedt Sjors verschillende deelnemers een dagbestedingsplek of leerwerktraject aan. “We huren een keuken en verzorgen cateringopdrachten voor verschillende opdrachtgevers. Dit kunnen lunches zijn, maaltijden en veel meer. Binnenkort gaan wij ook alle maaltijden van het sociale initiatief ONS Soepje maken.”

Mensen die bij The Taste of Work aan de slag gaan, leren dus het horeca-vak. “Maar eigenlijk is het doel niet per se om mensen klaar te stomen voor specifiek de horeca. Competenties die je in de horeca leert, komen namelijk overal van pas. Denk aan samenwerken, feedback geven en krijgen, plannen, garant staan voor kwaliteit, sociale hygiëne en veel meer. In de praktijk stroomt het gros van onze deelnemers door in een andere branche dan de horeca, maar wel door de competenties die ze middels het horeca-vak hebben geleerd.”

Het grote doel van Sjors is om mensen het gevoel te geven dat ze ertoe doen en lekker kunnen werken in een leuk team zonder al te veel druk. Een prikkelarme werkplek zeg maar. “De focus ligt te vaak op wat mensen niet kunnen, maar ik richt me liever op wat mensen wel kunnen en hoe we dat om kunnen zetten naar perspectief. Hopelijk kunnen we daar in de toekomst voor veel meer mensen aan gaan werken.”

taste of work
Portretfoto Sjors Leemans.

‘We maken heerlijk eten, maar voor een voordelige prijs omdat we een sociaal initiatief zijn’

Met The Taste of Work maken Sjors en zijn deelnemers heerlijke lunches en gerechten voor verschillende bedrijven. Denk aan Enexis, HP, Vodafone en Iris Ohyama. Ook doen ze veel cateringklussen voor het bedrijfsleven. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je ook als particulier bij The Taste of Work kunt bestellen. Of je nu een uitgebreide lunch wilt, high tea, borrelplank of tapasdiner: het kan. “Ons eten is kwalitatief echt heel erg goed. Maar omdat we een sociaal project zijn, zijn onze gerechten prijstechnisch heel voordelig.”

Met het bestellen bij The Taste of Work draag je dus ook bij aan een goed doel. “Als je bij ons iets bestelt, zorg je ervoor dat we onze deelnemers aan het werk kunnen houden. Je beloont jezelf met iets lekkers te eten en zorgt er tegelijk voor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mooi vak kunnen leren en uitoefenen.”

Meer informatie

The Taste of Work werkt samen met instanties als gemeente Tilburg, Amarant en Impegno. Inmiddels zijn er al veel deelnemers via het initiatief doorgestroomd naar betaalde werkgevers.

Wil jij meer informatie over The Taste of Work? Over de dagbesteding of verschillende trajecten die ze aanbieden? Of wil je wat lekkers bestellen en het initiatief steunen? Bekijk dan vooral de website. Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen? Volg ze dan op Facebook en Instagram.

PS. The Taste of Work geeft komende tijd ook een gratis horecacursus met jobcoaching. Lijkt het jou leuk om jezelf te ontwikkelen? Lees dan hier alles over deze cursus.