Tilburgers presenteren Tilburgs lettertype TilburgsAns tijdens Association Typographique Internationale

lettertype

Op donderdag 29 oktober presenteren Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen hun lettertype TilburgsAns tijdens de internationale conferentie van de Association Typographique Internationale (ATypI).

Deze vijfdaagse conferentie vindt dit jaar voor het eerst geheel online plaats met een doorlopend programma over letterontwerpen en -productie.

De presentatie

Neijnens en Van Leeuwen verzorgen de presentatie samen met een ontwerpteam uit Plovdiv (Bulgarije) dat een lettertype ontwierp in het kader van Plovdiv, European Capital of Culture 2019. Wat TilburgsAns en Plovdiv Typeface gemeenschappelijk hebben, is dat beide lettertypen ontworpen zijn in samenspraak met de inwoners van de stad (respectievelijk Tilburg en Plovdiv) en dat de fonts gratis kunnen worden gedownload en gebruikt. Beide projecten onderzoeken hoe een lettertype de eigenheid van een stad kan representeren en daardoor de inwoners aan elkaar kan verbinden.

TilburgsAns

TilburgsAns richt zich daarbij met name op het erfgoed en de identiteit van de stad die verbeeld zijn in 123 pictogrammen die op een vernuftige manier in een apart font verwerkt zijn. Het lettertype werd in 2016 gelanceerd en is in de afgelopen jaren op allerlei manieren toegepast, niet alleen in Tilburg, maar tot ver over de landsgrenzen.

Plovdiv Typeface

Plovdiv Typeface is gebaseerd op het handschrift van de inwoners van Plovdiv. Maar liefst 3800 mensen werkten mee om de meest gebruikte schrijfwijze van het cyrillisch alfabet vast te leggen.
Tijdens de presentatie ‘Social aspects of type: TilburgsAns and Plovdiv Typeface’ worden zowel de overeenkomsten als de eigen benadering van beide projecten nader belicht.
De presentatie begint donderdag 29 oktober om 09:00 uur, op het conferentieplatform Bizzabo. Je kan jezelf registreren via de site.