Tilburgs bedrijf Heskon reviseert accu’s van elektrische fietsen en groeit hard: ‘Ons bedrijf is een afspiegeling van Tilburg’

Heskon Hannes

Je hoorde het de afgelopen jaren regelmatig in de media: fietsen en met name elektrische fietsen zijn niet aan te slepen. Door de verschillende lockdowns is Nederland massaal elektrische fietsen gaan kopen. Dat betekent dat het Tilburgse bedrijf Heskon – dat accu’s van elektrische fietsen reviseert – het de komende jaren gigantisch druk krijgt. Ze zijn dan ook op zoek naar een hoop personeel en nemen bij voorkeur Tilburgers aan.

Fotografie: Jules van Iperen

Het bedrijf groeide de afgelopen jaren al hard en verhuisde onlangs naar een grotere locatie in het voormalige pand van het Tilburgse schoenenmerk Verhulst. Ook werden ze in september door de gemeente Tilburg uitgeroepen tot ‘Impactmaker van het Kwartaal’. Tijd om een kijkje te nemen en te spreken met de 34-jarige eigenaar van Heskon Hannes de Jong.

Want: hoe kom je op het idee om een bedrijf te starten in het reviseren (herstellen) van accu’s van met name elektrische fietsen? “Het idee om dit op te zetten is al beredenerend bedacht. Ik dacht: naast mijn groothandel in computeronderdelen wil ik iets anders doen. Ik heb ervaring met lithium accu’s en ben hardop gaan nadenken waar een nieuwe markt ligt waar ik mijn kennis en ervaring met accu’s kon inzetten. Elektrische fietsen zijn al een aantal jaar in opkomst en daar schortte het nog aan mogelijkheden om je accu te laten reviseren.”

‘Beter voor de portemonnee en het milieu’

Hannes is een trotse Tilburger en ontzettend verknocht aan onze stad. “Het is gewoon een groot dorp. Ik heb hier altijd gewoond en doe eigenlijk alles in Tilburg. Ik heb hier gestudeerd en hoef hier nooit meer weg. Ik ben ook met de Tilburgse mentaliteit opgevoed: als je iets wil, regel je het maar. Ik heb altijd veel zelf moeten uitvinden, onderzoeken en doen.”

En dus begon hij in 2017 met het reviseren van lithium accu’s van voornamelijk elektrische fietsen. “Als iets kapot is, probeer ik het altijd zelf te repareren alvorens ik overweeg om iets nieuw aan te schaffen. Ik vind dat we in Nederland veel te veel nieuwe spullen kopen terwijl dat niet hoeft. Revisies zijn beter voor het milieu en voor de portemonnee van de consument.”

Hannes legt uit. “Veel mensen kopen een elektrische fiets en gaan er dan vanuit dat die fiets vijftien jaar meegaat. Maar in de fietsenwinkel wordt er niet bij verteld dat de accu na een jaar of vijf gebruik aan vervanging toe is.”

‘Waarde toevoegen aan mijn producten’

Inmiddels is Heskon al sinds 2017 actief en sinds 2019 reviseren ze de accu’s helemaal zelf. “De eerste jaren hebben we dat proces uitbesteed. Maar de kwaliteit was destijds wispelturig. Toen besloot ik om ook het reviseren helemaal zelf te gaan doen. Dat gaat heel erg goed!”

Hannes gaat verder. “Tilburg is een stad van makers. Ik wilde waarde toevoegen aan mijn producten. Veel bedrijven halen hun producten rechtstreeks uit China. Of nog erger: consumenten bestellen rechtstreeks uit China. Er wordt dan weinig waarde toegevoegd aan je product. Bij ons zorgen Tilburgse mensen er met hun handen voor dat je weer een werkend product hebt. Dat is anders als jij een nieuwe accu bestelt. Je product komt dan rechtstreeks van een vracht en die waarde die wij hier creëren, is in dat geval elders in de wereld toegevoegd. Wij halen een stukje nuttige maakindustrie terug naar Tilburg.”

Hannes vertelt dat fietsenmakers – die een grote doelgroep zijn voor Heskon – voorheen vaak negatieve associaties met revisies hadden. “Ze dachten: ik kan mijn klant beter een nieuwe accu verkopen, dan heb ik in ieder geval geen gezeur en kan mijn klant weer vooruit. Wij zijn fietsenmakers gaan overtuigen dat onze revisies meer dan goed zijn.” Om deze uitspraak kracht bij te zetten, wijst Hannes op ons op het feit dat de BOVAG aandeel heeft genomen in het bedrijf. Dat is uniek te noemen: het gebeurde eerder namelijk bij slechts één ander vergelijkbaar bedrijf. Toevallig ook in Tilburg. “Als het ware een kwaliteitsstempel op ons werk. Fietsenmakers kunnen klanten een goede keus voorleggen: een nieuwe accu of het reviseren van de accu.”

Ondertussen weten veel fietsenmakers, consumenten en bedrijven in food delivery Heskon te vinden. “Het reviseren van een accu is vaak al snel een paar honderd euro voordeliger dan het kopen van een nieuwe accu. Als wij de accu reviseren, geven we net als aanbieders van nieuwe accu’s twee jaar fabrieksgarantie. Maar ook na revisie kun je er weer vanuit gaan dat de accu minimaal vijf jaar meegaat.”

Een extra service die Heskon biedt, is het instrueren van klanten hoe om te gaan met de accu’s. “Veel mensen kopen een elektrische fiets, maar weten eigenlijk niet hoe ze het beste met hun accu’s om kunnen gaan. Als wij een accu hebben gereviseerd, geven we de klant altijd tips mee hoe ze hun accu het beste kunnen gebruiken om de levensduur van de accu optimaal te benutten.”

Heskon Hannes

‘Ik voorzie dat we het heel druk gaan krijgen’

Nederland is een fietsland bij uitstek en dat merken ze bij Heskon. “In de rest van Europa zijn mensen nu hun eerste elektrische fiets aan het kopen. In Nederland hebben veel mensen al een elektrische fiets of zijn ze zelfs hun tweede of derde fiets aan het aanschaffen.”

Hannes voorziet dan ook dat ze het de komende jaren heel erg druk gaan krijgen. “Zoals ik eerder al zei, gaan accu’s van elektrische fietsen gemiddeld vijf jaar mee. Wij lopen dus vijf jaar achter op de markt. De accu die nu wordt verkocht, zien wij over minstens vijf jaar pas.”

Momenteel reviseren ze bij Heskon met een team van zo’n veertig man personeel wekelijks 400 accu’s. “We streven ernaar om ieder jaar te verdubbelen. We willen zo snel mogelijk 25 nieuwe werknemers aannemen om de vraag vanuit de klanten aan te kunnen.”

‘Wij hebben geen sollicitatieprocedure’

En dus is Heskon hard op zoek naar personeel. Het Tilburgse bedrijf wat aan de rand van het centrum is gevestigd werkt graag met Tilburgers. “Ik neem graag mensen uit Tilburg aan. Mensen die een uur in de auto of trein zitten voordat ze op hun werk zijn, dat vind ik ongezond. Lekker dichtbij huis werken, dat is toch veel fijner?”

Door de groei van het bedrijf, heeft Heskon de afgelopen jaren veel banen gecreëerd en daar komen er de komende jaren nog veel meer bij. “We streven ernaar om 20 tot 30 procent van onze vacatures in te vullen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Iedereen verdient een kans Daarnaast wil ik ook dat mijn bedrijf een afspiegeling is van de Tilburgse maatschappij. Er werken hier jonge mensen, oudere mensen, mannen, vrouwen, mensen met diploma’s en mensen zonder diploma’s. Iedereen is hier welkom.”

Hannes gaat verder. “We hanteren geen sollicitatieproces. Als je graag wilt werken en Nederlands kunt – dat is noodzakelijk voor onze trainingen – ben je welkom. Dan loop je eerst een ochtendje mee, daarna nog een dag en als het bevalt, nemen we je gewoon aan.” Heskon is op zoek naar medewerkers om de accu’s te reviseren. “Ons werk is zo nieuw, dat je ook geen diploma’s nodig hebt. Als je enthousiast bent, graag werkt en handig bent met je handen, komt het wel goed.”

De overgrote meerderheid van het personeel dat nu bij Heskon aan de slag is, heeft een vaste aanstelling. Dat betekent dat mensen het naar hun zin hebben. “Ik denk dat we een veilige, overzichtelijke en fijne werkplek bieden. Iedereen die hier werkt, weet dat hij of zij nuttig werk doet voor een klant. Al onze medewerkers zijn even belangrijk op hun eigen manier. Als je hier met een product bezig bent, weet je dat er straks weer een klant lekker kan fietsen.”

Meer informatie

Wil jij meer weten over dit mooie Tilburgse bedrijf? Check dan vooral de website. Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan voor Heskon. Ze zijn op zoek naar zowel parttime als fulltime medewerkers om accu’s te reviseren. Check hieronder de vacatures.