Tilburgs bedrijf refurbkicks opent de deuren: ‘In oude sneakers zit waarde verstopt!’

Meer dan 70.000 Tilburgers hebben minimaal vijf ongebruikte paar schoenen in hun kast liggen. Dat zijn bij elkaar tenminste 360.000 paar ongebruikte schoenen in de kast. “Sund,” vindt Jean-Paul Tremio, mede-oprichter van refurbkicks. “Deze schoenen kunnen na een opfrisbeurt prima gedragen worden door de bestaande eigenaren, doorverkocht worden aan nieuwe eigenaren of worden weggegeven aan goede doelen. Daarmee krijgen oude schoenen altijd een tweede leven en behouden ze hun waarde,” aldus Jean-Paul.

Opgroeien zonder afval

Jaarlijks belanden er wereldwijd ruim 400 miljoen paar schoenen op de afvalberg. Tel daar de CO2-uitstoot die vrijkomt van de productie van schoenen tot en met de aankoop van schoenen bij op en dan kom je uit bij één van de meest vervuilende industrieën binnen de mode. “Wij willen dat de volgende generaties opgroeien in een wereld zonder afval. Daarom zijn Dave Boeren en ik refurbkicks gestart om bij te dragen aan een mooiere wereld,” legt Jean-Paul uit.

Schoenen met een verhaal

“We zien dat veel sneakers in de kast belanden of worden weggegooid, omdat ze vies, kapot of niet meer in de mode zijn. Elke schoen heeft een ander verhaal. Als wij de schoenen een flinke opfrisbeurt geven, zien ze er weer als nieuw uit en kun je er weer een lange tijd mee vooruit,” legt David Ramaker uit, de kicksmaster die verantwoordelijk is voor cleanings bij refurbkicks. “Schoenen krijgen bij ons een tweede leven!”

Haal- en brengservice met een verhaal

refurbkicks opent vrijdag 20 januari haar deuren in Tilburg. Vooralsnog vanuit het hoofdkantoor van refurbkicks totdat er een geschikte winkelruimte in het centrum van Tilburg is gevonden. Om haar klanten goed van dienst te zijn, biedt refurbkicks Tilburgers een haal- en brengservice aan. “We komen op de fiets langs om je sneakers op te halen en brengen deze weer fresh en clean bij je terug,” vertelt Dave. “Dit gebeurt straks onder andere door talentvolle mensen die door Refugee Team begeleid worden naar passend werk. We zijn erg trots dat we hen hierbij kunnen helpen. Vooralsnog is deze bezorgservice alleen voor Tilburgers, we verwachten snel uit te breiden naar andere delen in het land.”

Oude sneakers in Tilburg verstopt

“Met onze cleaning service maken we mensen bewust van de waarde die in schoenen ‘verstopt’ zit. Ter ere van onze officiële opening hebben wij vijf oude sneakers met een bepaalde waarde in Tilburg verstopt. De vinders van deze ‘Sneaky Old Bastards’ maken kans op een jaar lang gratis sneaker cleaning bij ons of één van de andere prijzen. Op ons Instagram account (@refurbkicks_sneakercleaning) staat vanaf vrijdag 20 januari een video met uitleg en tips om de sneakers te vinden. Ook de tips zijn goed verstopt”, glimlacht Jean-Paul.

Meer informatie

Wil je meer weten over refurbkicks? Check dan snel de website.