Nieuws

Rolande Tilburg
Let op! Dit artikel is al 46 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburgs bedrijf Rolande helpt transportwereld met verduurzamen: ‘We willen de wereld mooier achterlaten’

Rolande is een écht Tilburgs bedrijf met een duidelijke missie: de wereld een duurzamere plek maken. Dit is sinds het ontstaan van het bedrijf in 2009 de ultieme drijfveer en ze zijn nog lang niet klaar! Onlangs is Rolande verhuisd naar het prachtige kantoorpand ‘The Rise’ in Tilburg Zuid, waar zij verder bouwen aan hun missie in een decor dat hier perfect bij past. Wij vroegen Leila Mulder – marketing director bij Rolande – het hemd van het lijf over dit mooie bedrijf en namen een kijkje in het nieuwe kantoorpand. Kijk je mee?

Fotografie: Jules van Iperen

Doordat Rolande gigantisch aan het groeien is, zijn ze ook op zoek naar nieuw personeel ter versterking van het hechte team. Want hoewel Rolande met een team van dertig personen nog redelijk klein is, is het Tilburgse bedrijf marktleider in Nederland op het gebied van duurzame brandstof.

Bio-LNG… watte?!

Maar wat doet dit mooie Tilburgse bedrijf nu precies? Rolande wil de transportwereld verduurzamen op een economisch haalbare manier. Dit doen zij door de duurzame brandstoffen ‘bio-LNG’ en ‘LNG’ aan te bieden en tankstations voor deze brandstoffen te bouwen. LNG staat voor ‘Liquified natural gas’. Dit wil zeggen dat het vloeibaar gemaakt aardgas (methaan) is, dat een extreem lage temperatuur heeft. Hierdoor wordt het volume aardgas 600 keer kleiner en is het super geschikt als transportbrandstof. Rolande wil zorgen voor een dekkend netwerk in Europa met eigen stations en stations van partners. Op die manier kunnen zoveel mogelijk vrachtwagens gebruik maken van deze duurzamere brandstoffen.

Leila legt hierover verder uit: “Rolande is in 2009 gestart met het gebruik van de eerdergenoemde bio-LNG: een brandstof voor vrachtwagens. Bio-LNG wordt gemaakt van restproducten als mest en slip en is een compleet non-fossiele brandstof. Dat wil zeggen dat je met dit type brandstof de CO2-uitstoot kan verminderen tot 99,8% tegenover het gebruik van diesel. Rijden op bio-LNG is daarmee bijna volledig CO2-uitstoot vrij.”

Rolande

Uitdagingen

Bijna volledig uitstootvrij rijden, dat klinkt als muziek in de oren. Toch zijn er wel wat uitdagingen die ervoor zorgen dat in één keer overschakelen op een duurzame brandstof als deze, niet realistisch is. “Toen wij begonnen met bio-LNG – ruim tien jaar geleden – was de markt hier nog niet klaar voor. Daarom hebben we een stapje terug moeten zetten, naar de duurzame(re) brandstof LNG. We zijn nu druk bezig met het bouwen van tankstations zodat straks zoveel mogelijk vrachtwagens ook echt de mogelijkheid krijgen om door heel Europa te rijden en genoeg (bio-)LNG te kunnen tanken. Vorig jaar openden we ons eerste tankstation in Duitsland. We hebben nu 19 LNG-stations in Nederland, België en Duitsland. Maar we zijn ambitieus en hebben dus het doel om dit jaar nog eens tien LNG-tankstations te openen,” aldus Leila.

Hoewel het eerste buitenlandse tankstation van Rolande zich dus bevindt in Duitsland (Ulm), is het állereerste tankstation van Rolande in onze eigen gemeente te vinden. “En dat maakt Rolande een echt Tilburgs bedrijf. Ons eerste station opende in 2010, dus ruim tien jaar geleden alweer.” Op de plek waar het eerste mobiele station opende, staat een permanent tankstation van Rolande. Deze ligt aan de Schepersvenweg 7 (in Berkel-Enschot).

‘Welcome to our home’

Wat Leila zelf het leukst vindt aan haar werk bij Rolande? “Rolande heeft een hele mooie ambitie, een mooi doel. Dat is waar ik ’s ochtends graag mijn bed voor uit kom. Mee bouwen aan dat gezamenlijke doel.” Ook het nieuwe kantoorpand zorgt voor energie en werkplezier bij iedereen. “Wanneer de liftdeuren openen, word je verwelkomd door de quote ‘Welcome to our home’. En zo voelt dat ook echt! Als organisatie kwamen wij op een punt van groei waarin we een kantoor wilde dat beter past bij onze identiteit. Dit kantoor is een duurzame plek die echt uitstraalt wat wij belangrijk vinden,” vertelt Leila.

Rolande

Niet het middel, maar het doel

De komende twee à drie jaar wil Rolande het netwerk van LNG-tankstations verdubbelen. “Rolande verkoopt CO2 reductie, daarvoor zijn LNG en bio-LNG op dit moment het beste middel. Dat wil zeker niet zeggen dat dit in de toekomst altijd zo gaat blijven. Verandert het middel, veranderen wij mee. Het doel blijft echter hetzelfde: een duurzamere wereld.”

Om dit mooie doel te realiseren, heeft Rolande een team van gedreven mensen nodig, die het tof vinden om in een groeiend bedrijf te werken. “We zijn echt een scale-up, dus we vragen soms veel van ons team. Daar tegenover staat wel dat je veel ruimte krijgt om met eigen initiatief te komen. Zo kun jij echt je eigen stempel drukken op het werk en is het heel zichtbaar wat jouw persoonlijke bijdrage is voor het bedrijf,” vertelt Leila. “O ja, en als echt Tilburgs bedrijf niet geheel onbelangrijk: we krijgen een extra vakantiedag cadeau op de carnavalsmaandag! Ideaal om lekker uit te brakken, of nog een extra dagje carnaval mee te pakken,” vult Leila met een knipoog aan. Momenteel heeft Rolande vacatures open staan voor Project Manager, IT coördinator, System Engineer en Business Controller.

Werken bij Rolande

Kun jij je vinden in de drive van Rolande en ben je op zoek naar een baan in een van de bovengenoemde functies? Solliciteer dan bij dit toffe Tilburgse bedrijf! Wie weet wandel jij binnenkort binnen in het gloednieuwe kantoor.