Tilburgs bedrijf Textielstad wil de grootste van Europa worden: ‘Onze groei is een teamprestatie’

Textielstad

Ken jij het Tilburgse bedrijf Textielstad? De naam doet het al vermoeden: Textielstad is ruim 90 jaar het walhalla op het gebied van alles dat te maken heeft met textiel. Wij mochten een kijkje nemen bij het familiebedrijf. We worden ontvangen in een enorme bedrijfshal van maar liefst 2.000 vierkante meter. In de hal vallen als eerste de vele textielrollen in allerlei materialen en kleuren op. Het enthousiaste team van Textielstad verkoopt haar producten aan zowel consumenten als bedrijven: van grote theaterproducties tot de thuisnaaister. De klant heeft een idee voor een project en Textielstad voorziet ze van alle ingrediënten. Maak kennis met het trotse Tilburgse bedrijf Textielstad. 

Fotografie: Jules van Iperen

De ambitie van Kim Lahaije  – vierde generatie Lahaije binnen Textielstad – is om Textielstad op de kaart te zetten als het grootste textielbedrijf van Europa. En met die ambitie zijn ze aardig op weg. “Vijftien jaar geleden verhuisde Textielstad van een winkelpand van 750m² naar een bedrijfshal aan de Ringbaan-Noord,” vertelt Kim. “Mijn vader vertelt regelmatig hoe ze hem toen voor gek verklaarden. Men vond het wel een hele grote bedrijfsruimte om te vullen. Nu hebben we 2000m² ruimte en komen we eigenlijk alweer oppervlakte tekort. Dat is natuurlijk supergaaf om mee te mogen maken.”

Als één team aan het werk

Hoe Kim in het bedrijf is gerold? “Mijn vader heeft het bedrijf overgenomen van mijn opa. Als klein kind heb ik al veel van dichtbij meegemaakt en mocht ik af en toe een handje helpen.” Bij Textielstad aan de slag gaan na haar studie was voor Kim niet vanzelfsprekend. “Ik wilde eerst werkervaring op doen buiten Textielstad. Daarom ben ik eerst gaan werken als consultant bij een IT-bedrijf. Tijdens de coronacrisis werd de website steeds drukker bezocht en kregen we heel veel bestellingen. Ik ben toen waar ik kon bijgesprongen. Mijn zusje Tessa werkte al bij Textielstad. Zij zorgt ervoor dat alles in de winkel op rolletjes loopt. Ik werk nu inmiddels op kantoor en ben onder andere verantwoordelijk voor de inkoop. Ook op het online vlak liggen nog volop kansen en uitdagingen.”

Kim vertelt enthousiast verder over haar collega’s, waarvan het grootste gedeelte geen familie is. “We werken met een groot en divers team. Iedereen heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheden en plek binnen het bedrijf. Allemaal dragen we bij aan de groei van het bedrijf en we denken met zijn allen continu vooruit. Door deze manier van samenwerken vormen we een hecht team. Met één gezamenlijk doel: blije klanten.”

Textielstad Kim

Kippenvelmomenten

Afgelopen jaren breidde Textielstad het klantportfolio flink uit. Zo gingen ze onder andere aan de slag voor een grote supermarktketen. “Het ontvangen van verschillende mooie orders heeft echt kippenvelmomenten opgeleverd. Grote klanten en orders brengen natuurlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee. Op zo’n moment denk je soms wel eens: ‘Hoe gaan we dit voor elkaar krijgen?’ Toch lukt het dan als team. Als we de orders dan allemaal hebben verwerkt overheerst een opgelucht en trots gevoel. Dan praten we nog even na en vieren zo’n succes met een pizza en een biertje.”

Kim leeft op als ze vertelt over alle positieve recensies die ze ontvangen van tevreden klanten. “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een blije klant. Ieder heeft zijn of haar schakel in het proces. Of je nu verantwoordelijk bent voor de website, het verwerken van de order of het inpakken: als iemand in die keten ergens een steek laat vallen, gaat dat ten koste van de tevredenheid van de klant. Het eindproduct op tijd en naar tevredenheid afleveren is dus echt een teamprestatie. Dat vind ik supermooi en maakt me heel trots.”

Tilburg als textielstad

Dat het bedrijf Textielstad gevestigd is in Tilburg is geen toeval. Tilburg heeft van oudsher haar wortels in de textielindustrie. “Afgelopen jaar was ons 90-jarig bestaan. Onze geschiedenis gaat dus terug naar 1930. We zijn supertrots op hetgeen dat onze voorgangers hebben waargemaakt. Het pand waarin we nu gehuisvest zijn is van origine een oude weverij. Een mooie knipoog naar die historie is bijvoorbeeld de oude weefmachine, die je bij binnenkomst ziet staan. Wat ook direct opvalt is de wand bekleed met een grote foto van mijn opa in zijn marktkraam. Mijn opa stond vroeger op de markt met stoffen. In 1935 heeft hij zijn eerste winkel geopend in Tilburg, waarna het in 1980 de naam kreeg ‘Stoffenhuis Lahaije’. We zijn inmiddels veel ontwikkelingen en veranderingen verder. Maar we vinden het belangrijk om onze geschiedenis te blijven eren, dat is de basis van waar we vandaag de dag staan.” vertelt Kim.

Zoals eerder genoemd, is het de ambitie van het team van Textielstad om op de kaart te staan als het grootste stoffen- en textielbedrijf van Europa. Of Tilburg dan de basis blijft? “Altijd”, knikt ze trots. “Tilburg is de stad waar de geschiedenis van zowel ons bedrijf, onze familie en het vakgebied ligt. We hopen in de toekomst nog meer klanten en bedrijven blij te maken met onze producten, dit zullen we zeker blijven doen vanuit Tilburg.”

Werken bij Textielstad

Textielstad is altijd op zoek naar uitbreiding van het enthousiaste en gedreven team. Lijkt het jou leuk om naar aanleiding van dit verhaal te komen werken bij Textielstad? Bekijk dan of een van deze openstaande functies bij jou past!

Bekijk ook zeker de website over werken bij Textielstad.