Tilburgs familiebedrijf Bakker Floor van Lieshout bestaat dit jaar honderd jaar: ‘Trots op wat we met de hele familie hebben neergezet’

Bakker Floor van Lieshout

Wat honderd jaar geleden begon met een bakkerij in de Tilburgse Hoefstraat, is uitgegroeid tot een groot familiebedrijf met een gigantische bakkerij, zeventien winkels en ambitieuze plannen. Met de vierde generatie van de familie Van Lieshout aan het roer, wil Bakker Floor van Lieshout blijven groeien en innoveren. Wij praten met mede-eigenaar Floris van Lieshout – die samen met zijn drie broers het bedrijf runt – over een eeuw Bakker Floor van Lieshout. Lees snel verder.

Fotografie: Bas Haans

Even terug in de tijd. Familie Van Lieshout is een échte bakkersfamilie. Vanaf 1866 bakt de familie al het lekkerste brood en banket. De overgroot opa van Floris en zijn broers hebben allemaal eigen bakkerijen, als ze besluiten om in 1922 de krachten te bundelen met één gezamenlijke bakkerij aan de Tilburgse Hoefstraat. Vervolgens komt het bedrijf in handen van de opa van Floris en later zijn eigen vader en moeder. “Zij hebben het bedrijf door de jaren heen echt laten groeien.”

Nu zijn de vier Tilburgse broers bezig met de overname van het bedrijf, al zijn vader en moeder Van Lieshout nog steeds bij het bedrijf betrokken. “Ik ben verantwoordelijk voor de organisatie en planning, mijn broer Lars gaat over het onderhoud en investeringen, Max is bakker en staat bij de ovens en Jan-Willem maakt de degen voor onze producten. Eigenlijk doen we met zijn vieren alles samen.”

Floris en zijn broers kennen het bedrijf door en door. “Het was bij ons in de familie altijd heel normaal dat je al vanaf jongs af aan mee kwam helpen in de bakkerij. Op 14-jarige leeftijd ga je op de zaterdagen meehelpen met het schoonmaken van de bakkerij, daar komen dan de vakanties bij en zo rol je erin.”

Een grote bakkerij, zeventien winkels en 135 collega’s

De afgelopen jaren maakte Bakker Floor van Lieshout als bedrijf grote stappen. De bakkerij verhuisde van de Heraclesstraat naar de Jules Verneweg en is daarmee vier keer zo groot geworden. Met deze stap willen Floris en zijn broers de groeiambities van Floor van Lieshout waarmaken. “We zijn altijd ambitieus. Inmiddels hebben we onlangs onze zeventiende winkel geopend aan de bakkerij. Maar we willen op termijn doorgroeien naar 20 tot 25 winkels in de regio Tilburg.”

In de bakkerij aan de Jules Verneweg worden dagelijks duizenden broden, worstenbroodjes, eierkoeken, gebak en veel meer gemaakt. Vanuit de bakkerij worden de zeventien winkels van Bakker Floor van Lieshout bediend. “95% van wat we in de bakkerij maken, gaat rechtstreeks naar onze eigen winkels. De overige 5% is voor bedrijven of horeca.”

Bakker Floor van Lieshout heeft momenteel zo’n 135 medewerk(st)ers in dienst verdeeld over de bakkerij en verschillende winkels. “Ik vind het heel erg mooi dat we hier met een leuk team dagelijks bezig zijn met ambacht. Onze producten worden nog écht ambachtelijk gemaakt en het vak als bakker wordt hier van generatie op generatie overgedragen.” Hardlopers van Bakker Floor van Lieshout? “Ons abdijbrood is erg geliefd. Onze worstenbroodjes en progresgebakjes zijn ook erg populair.”

Bakker Floor van Lieshout

100 jaar Bakker Floor van Lieshout

Het honderdjarig jubileum van Bakker Floor van Lieshout wordt uitgebreid gevierd. “We zijn al twee jaar met de voorbereidingen bezig. We willen echt iets doen waarbij we onze klanten kunnen betrekken en bedanken.” En dus organiseren ze op zaterdag 9 juli een groot feest in Poppodium 013: 100 Jaar Van Lieshout in Concert. Artiesten als Tino Martin, Snollebollekes, John West, Karin Bloemen en DJ Coenio treden op.

“Als je bij ons in de winkel onze producten koopt, spaar je voor spaarzegels. Bij een volle spaarkaart krijg je een mooie korting op de aanschaf van je tickets. Een kaartje voor ons feest kost dan nog maar €12,50.” Meer informatie over de spaaractie en ticketverkoop vind je op de website.

Toekomstplannen

Zoals je leest, heeft de nieuwe generatie van Bakker Floor van Lieshout aan ambities geen gebrek. Ze organiseren een groot evenement om het jubileum te vieren en willen dus op termijn doorgroeien naar zo’n 25 winkels in de regio Tilburg. Maar ze hebben meer ambities. “Tijdens 100 jaar Van Lieshout in Concert krijgen we te horen of we het predicaat hofleverancier krijgen. Daar ben ik eigenlijk best wel zenuwachtig voor. Het zou een prachtige beloning en erkenning zijn voor de hele familie.”

Ook op het gebied van duurzaamheid heeft het bedrijf ambities. “We willen in 2030 helemaal co2-neutraal produceren. Daar zetten we nu al onze eerste stappen voor. Zo hebben we 1400 zonnepanelen op het dak waar we 2/3e van ons stroomverbruik vandaan halen. Ook hebben we ons pand helemaal van deze tijd gemaakt met goede isolatie en duurzame materialen. Uiteraard willen we ook onze winkels en de bevoorrading daarvan gaan verduurzamen.”

De belangrijkste ambitie? “Dat is ervoor zorgen dat de kwaliteit van onze producten van hetzelfde niveau blijft, het ambacht in stand blijft en het liefste qua kwaliteit blijft verbeteren. We zijn ambitieus ingesteld en willen onszelf altijd uitdagen om te blijven verbeteren.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over Bakker Floor van Lieshout? Check dan vooral de website! Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen? Volg het familiebedrijf van via Facebook en Instagram.