Tilburgs hoveniersbedrijf De Knoest werkt graag met vrouwen: “Daarin blinken we uit in onze branche!”

Aangezien het International Woman’s Day is, lichten we graag een mooi verhaal uit van een Tilburgse ondernemer die zich inzet voor vrouwen. Het Tilburgse hoveniersbedrijf De Knoest is daar een voorbeeld van. In een branche waar voornamelijk mannen werken, wil eigenaar Thijs Beirnaert juist voor een andere tendens zorgen door ook veel met dames te werken. Lees snel verder. 

‘Wens vrouwen aan te nemen’

Verbaasde gezichten zijn ze wel gewend wanneer het hoveniersteam van De Knoest bij de klant aankomt. Het personeel dat de bus uitstapt, voldoet waarschijnlijk niet helemaal aan de verwachting. Niet enkel mannen, maar ook vrouwen steken de handen uit de mouwen om de tuin van de klant perfect te maken. “Het was mijn wens om vrouwen aan te nemen in mijn bedrijf,” vertelt Thijs Beirnaert, oprichter van het Tilburgse hoveniersbedrijf De Knoest.

“Het geeft toch een andere dynamiek in de groep en ik vond het heel jammer dat deze branche vooral uit mannen bestaat. Daarnaast wilde ik een stigma doorbreken want vrouwen zijn juist een toevoeging in de tuin.” En die doelstelling is zeker gelukt. Van de negen hoveniers in het bedrijf zijn ondertussen drie van hen vrouw. Daarnaast bestaat het kantoorteam uit een man én een vrouw, dat de teller op vier zet.

Uniek in deze branche

In de hoveniersbranche is het vrij uniek om vrouwen op de werkvloer te hebben. “Dat is iets waar we in uitblinken,” zegt de oprichter trots. Sandra, een van de werkneemsters, komt oorspronkelijk uit de zorg. “Ik had het niet meer naar mijn zin op mijn werk. Ik ben graag buiten en ik wilde iets met mijn handen doen. Tuinieren vond ik altijd al leuk, zodoende heb ik de knoop doorgehakt en heb ik gesolliciteerd in de groenbranche.” Blijkbaar heerste er toch nog wat terughoudendheid bij hoveniersbedrijven want van de tien sollicitatiebrieven die Sandra opstuurde, kreeg ze maar twee reacties waaronder van De Knoest.

Ook marketeer Jessica heeft haar plekje gevonden. “Ondanks dat ik niet in de tuin sta, is het toch wel bijzonder om onderdeel te zijn van een ‘mannenbedrijf’. Ik heb veel contact met klanten en kom ook wel eens op klussen. Dan merk ik wel dat er soms verwarring ontstaat over wie ik ben en wat ik daar kom doen. Ik vind het vooral erg leuk dat de meesten van mijn collega’s man zijn. Dan kun je lekker direct zijn en de sfeer is gewoon heel erg chill.”

Oprichter Thijs hoopt dat veel bedrijven in zijn branche zijn voorbeeld doen volgen. “Hopelijk kan ik een voorbeeld zijn voor andere hoveniersbedrijven en vindt men het straks normaal dat er meer vrouwen in deze branche te vinden zijn.” Sandra krijgt in ieder geval steeds vaker positieve reacties van klanten. “Die vinden het helemaal geweldig dat vrouwen daar hard staan te sjouwen!”

Meer informatie

Ben jij naar aanleiding van dit verhaal benieuwd naar meer informatie over De Knoest? Over de projecten die ze doen of mogelijkheden die ze jou aan kunnen bieden? Check dan vooral de website.

Wil je helemaal op de hoogte blijven van actuele updates rondom De Knoest? Volg het hoveniersbedrijf dan snel via Facebook en Instagram.