Tilburgs jeugdcircus Pinilotta wint Publieksprijs Circus Got Talent

Pinilotta

Tilburgs jeugdcircus Pinilotta won zaterdag 16 september de Publieksprijs bij de grootste landelijke circus talentenjacht in Leeuwarden: Circus Got Talent. De Chari Vari act won met overtuigende meerderheid van stemmen.

De jonge deelnemers namen het vanmiddag op tegen twaalf andere genomineerde acts. Dat deden ze in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden voor een vijfkoppige vakjury.

Het jury-oordeel

De jury over de Chari Vari act: “Circus Pinilotta opent met een indrukwekkende act. Wat een binnenkomer! Dat belooft nog wat voor deze middag. Ik vind het enig om naar te kijken, de eerste punten zijn binnen. Het ziet er heel verzorgd uit. Ik vind het fantastisch wat jullie gepresteerd hebben!”

De deelnemers zelf straalden toen ze de Publieksprijs in ontvangst namen: “Het was een lange, spannende en leuke tijd samen. De hele ervaring en de deelname was een feest op zich. Dat we nog beloond zijn met een prijs, is de kers op de taart!”

Chari Vari

In de Chari Vari act lieten negen talenten, in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, tegelijkertijd een mix van verschillende circus disciplines zien:

  • Jongleren
  • Balanceren op een bal
  • Fietsen op een eenwieler
  • Caoutchouc (slangenmens)
  • Hand op hand acrobatiek

 

De andere genomineerde act, was het Verticaal koord: Opportunity. Nikita Töning (14 jaar) combineert kracht, lenigheid en sierlijkheid in haar luchtwerk aan een touw.

Competitie voor jonge circustalenten

Circus Got Talent is een competitie voor jonge circus- en acrobatiektalenten in heel Nederland van acht tot achttien jaar. Jonge artiesten hadden tot 2 juni om een filmpje in te sturen van hun act. De jury bestond uit Pammy Boltini (weduwe van de beroemde circusdirecteur Toni Boltini), Tjalling van der Berg (coach van de Internationale Turn Academie), Arlette Hanson (directrice van Wintercircus Hanson) en Kitty Hagen (directrice bij Circus Fantasia). Zij beoordeelden de acts op verschillende onderdelen, zoals presentatie, originaliteit en moeilijkheidsgraad.

Circus Pinilotta

Drijvende krachten achter Circus Pinilotta zijn professionele circusartiesten Andre Vylehzhanin en Iola Töning. Zij hebben jarenlange internationale circuservaring. Zo heeft Andre vele jaren met het Russisch staatcircus gereisd. Hij deed ervaring op als fakir, clown, paarden kaskadeur (russiche kozakken) en met roofdieren en katachtigen. Iola was trapeze artieste, clown en assistant bij verschilende acts. Ook zijn ze beiden ervaren circusdocenten.

Iola: “Een circusgezegde is: Eenmaal een paar schoenen versleten in de circuspiste, dan wil je nooit meer iets anders. Dat geldt voor ons ook. Het circus zit in ons hart, dat gaat nooit meer weg. Voor ons is er niks mooiers dan die liefde en passie doorgeven aan iedereen, maar vooral aan de jeugd.”