Nieuws

Tilburgans
Let op! Dit artikel is al 1784 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburgs lettertype genomineerd voor Brabantse Erfgoedprijs

Op vrijdag 18 september werden de drie nominaties voor de Brabantse Erfgoedprijs 2015 bekendgemaakt. Eén van de genomineerden is TilburgsAns, het eigenzinnige lettertype, gebaseerd op het karakter van de stad Tilburg.

Wie uiteindelijk de Erfgoedprijs wint, wordt bepaald door het publiek. Vanaf vandaag kan er via deze website worden gestemd!

Brabants Erfgoed?

Maar wat heeft een lettertype met erfgoed te maken? Letterontwerper Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen, de geestelijke vaders van TilburgsAns maakten een lettertype dat niet enkel de letters van het alfabet bevat, maar ook pictogrammen van specifieke Tilburgse locaties, evenementen, personen en begrippen. Zo zijn er ‘tekeningen’ van onder andere het station, Trappistenklooster Koningshoeven, de lindeboom, de kruikenzeiker, het Draaiend huis, en den Ophef.

De reeks pictogrammen geeft een overzicht van het materiële en immateriële erfgoed van de stad. En dát in een eigentijdse, digitale vorm die op allerlei wijzen kan worden toegepast. Zo werden de pictogrammen van vier Tilburgse gebouwen (universiteit, station, schouwburg en kapel OLV ter Nood) gebruikt op koeken die gebakken werden ter gelegenheid van de aan hen toegekende Rijksmonumentenstatus.

tilburgans

De letters van TilburgsAns kregen het karakter van de stad Tilburg. Het resultaat is een lettertype zonder tierelantijnen, dat danst, het experiment niet schuwt, humor in zich heeft en ook tegendraads durft te zijn. Uitgangspunt was het handschrift, verwijzend naar het persoonlijke karakter van de stad.

Geen ‘tot ziens’ maar ‘houdoe’!

Dat Ans humor heeft, blijkt onder andere uit het gegeven dat het onmogelijk is om in dit lettertype de afscheidsgroet ‘tot ziens’ te typen. Steevast veranderen deze twee woorden, na het intypen van de laatste letter, in ‘houdoe’. Een eerbetoon aan het woord dat in 2012 verkozen werd tot het mooiste Brabantse woord.

Gratis downloaden

Neijnens en Van Leeuwen zijn verguld met de nominatie en hopen uiteraard dat hun project de hoofdprijs in de wacht zal slepen. Het aan de prijs verbonden geldbedrag maakt het voor hen mogelijk om het lettertype over enkele maanden te lanceren, waarna het gratis gedownload kan worden. Alle Tilburgers dus massaal stemmen!

Reageer op dit bericht