Tilburgs lettertype vanaf nu te downloaden

Tilburgans

TilburgsAns, hét Tilburgse lettertype, is vanaf nu voor iedereen gratis te downloaden. Tilburg is daarmee de eerste stad met een eigen lettertype. Het lettertype bestaat naast de verschillende letters en cijfers ook uit pictogrammen. Zo hebben de woorden en combinatie 013, Westpoint, Willem II en kruikenzeiker een eigen pictogram.

TilburgsAns is een initiatief van Sander Neijnens (typografisch vormgever) en Ivo van Leeuwen (illustrator en graficus). Het lettertype bestaat uit vijf fonts, Light, Regular, Bold, Black en TilburgsAnsPict, in vier verschillende diktes. Ook zijn er verschillende pictogrammen toegevoegd waardoor bepaalde woorden automatisch veranderen in pictogrammen. Welke woorden dit zijn, kun je terugvinden in een speciale brochure.

TilburgsAns downloaden

Wil jij het lettertype downloaden en gebruiken? Ga dan naar www.tilburgsans.nl en accepteer de Ans Font Licentie alvorens je start met downloaden. Daarna kun je de Open Type fonts (.otf-bestanden) downloaden en worden ze geïnstalleerd in de fontmap van je computer.

1) Als je een Apple-computer hebt, gaat dat als volgt:

  • Dubbelklik op een .otf-bestand (of ctrl-klik en kies «Open met Lettertypencatalogus.app»)
  • Er verschijnt een nieuw venster. Kies de optie «Installeer lettertype»

2) Heb je een Windows-computer, dan:

  • Dubbelklik (of klik met de rechtermuisknop) op een .otf-bestand
  • Er verschijnt een nieuw venster. Kies de optie «Installeren»

Als je de vijf fonts op deze wijze hebt geïnstalleerd, verschijnen ze in het lettertypenoverzicht in de programma’s op je computer en kun je de lettertypes gebruiken in programma’s als Word en Indesign.

Pictogrammen gebruiken

Wil jij de pictogrammen gebruiken? Volg dan onderstaande stappen als je het lettertype hebt geïnstalleerd.

1) In InDesign ga je naar het Teken-venster (Venster > Tekst en tabellen > Teken). In dit venster klik je op het optie-vakje rechtsboven. In het menu dat dan verschijnt, zorg je dat het item «Ligaturen» aangevinkt is.

2) In Word ga je naar het Lettertype-venster (onder «Start» of «Opmaak»). In dit venster kies je voor de optie «Geavanceerd». Bij het item «Ligaturen» kies je voor «Standaard» of «Standaard en contextueel».

Ben je benieuwd hoe dit artikel eruit zou zien wanneer je het Tilburgse lettertype zou gebruiken? Bekijk dan onderstaande afbeelding.

Artikel-Tilburgsans