Tilburgs Limoncellomerk Pulcinos ode aan Italiaanse familie

pulcinos

Er gingen sinds de start al honderden flessen over de toonbank, samenwerkingen met Friandries & Willem II werden opgezet en de ambitie is groot. We hebben het over het Tilburgse limoncellomerk Pulcinos. Aan het roer van het bedrijf staat de 23-jarige Thomas Derks die wordt ondersteund door de 24-jarige Bram Veenstra.

Fotografie: Jules van Iperen

Thomas is sous-chef bij het Tilburgse restaurant Te Koop- in Tilburg, waar de limoncello ook wordt gemaakt en standaard bij de rekening geschonken wordt. In november 2018 ging hij naar de Kamer van Koophandel om Pulcinos in te schrijven. “Ik wilde altijd al een mooi product maken. Op een gegeven moment dacht ik: ik ga aan de gang en doe het gewoon.” Een paar maanden later wordt Bram, de vriend van Thomas’ zus, ingevlogen. “Ik ben locatiemanager bij Esplanade en heb een groot netwerk in de Tilburgse horeca. Dat biedt kansen.”

Ode aan Italiaanse familie

Maar hoe kom je op het idee om als geboren en getogen Tilburgse jongen een limoncellomerk op te richten? Hier gaat een mooi verhaal aan vooraf. “Ik heb familie op Sicilië. Mijn oom Nino Milone verhuisde in 1986 naar Tilburg. Elke keer als we naar Sicilië gingen, proefden we de voorraad limoncello die zijn vader Francesco voor ons maakte. Helaas is Nino in 2012 overleden. Zijn vader Francesco is inmiddels 92, maar maakt geen limoncello meer,” vertelt Thomas.

Met het familierecept waar Thomas zijn eigen draai aan geeft, brengt hij een ode aan zijn Italiaanse familie in Tilburg. “Toen ik een jaar of 7 geleden in Sicilië was, leerde Francesco mij limoncello maken. We hadden beide een stapel citroenen die we moesten schillen en ik dacht met mijn ervaring als kok: dat doe ik wel even. Maar die ouwe was gewoon drie keer zo snel en netjes. Dat vond ik prachtig om te zien.”

“Hierna ben ik altijd limoncello blijven maken en iedereen genoot er altijd net zo van als ik. Uiteindelijk besloot ik het toch iets groter aan te pakken en zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten voor een eerlijke prijs,” gaat Thomas verder.

Ook vrienden dragen bij. “Sinds ik ben begonnen, draagt echt iedereen zijn steentje bij. Dat vind ik super gaaf om te zien. Vrienden die me helpen met de etiketten op de flessen, die de website hebben gemaakt of voor fotografie zorgen.”

Biologische en mooie producten

Zoals gezegd heeft Thomas zijn familierecept iets aangepast. “In Italië is het alcoholpercentage van de limoncello zo rond de 38%. Nederlanders zijn dat vaak niet gewend. Ik wilde een toegankelijke limoncello maken en heb het alcoholpercentage verlaagd naar 28%.”

Bram vult aan: “Veel mensen weten ook niet dat limoncello een prachtig product is om cocktails mee te maken. Veel cocktails worden ook op basis van citroensap gemaakt. Waarom zou je dat niet vervangen door limoncello? Sowieso zijn de mixdrankjes en cocktails de laatste jaren populairder dan ooit. Ik denk dat limoncello ook in Nederland gaat doorbreken.”

Het recept wil Thomas niet verklappen. “Maar het geheim is dat we echt alleen met verse, lekkere en eerlijke biologische producten werken. Onze citroenen komen bijvoorbeeld uit Sicilië. We verspillen ook geen producten. In principe hebben we van de citroen alleen maar de schil nodig. Van de sap maken we een mooie limonade.”

Inmiddels heeft Thomas drie verschillende likeuren gemaakt: de limoncello, een limoncello met vanille invloeden en een arancello die is gemaakt van sinaasappelen, Jamaicaanse peper, kaneel uit Ceylon en vanille uit Madagaskar. Ook is Pulcinos aan het experimenteren met Yuzu: een Japanse citrusvrucht. “Ik vind citrusvruchten sowieso prachtige producten om mee te werken.”

pulcinos

Kuikentje

Voor een Tilburgs product is de naam Pulcinos misschien niet een naam die je verwacht. Ook hier maakt Thomas een verwijzing naar zijn Italiaanse familie. “Als ik op Sicilië was, noemde iedereen me altijd Pulcino. Dat betekent kuikentje. Ze noemden me zo omdat mijn haren in de zon altijd een gouden gloed had. Ik vond het wel grappig en toen ik op zoek was naar een naam besloot ik om Pulcinos te nemen.”

“Mensen hebben af en toe nog wel moeite om het uit te spreken,” gaat Bram verder. “Pecillos, papi-chullos, we hebben het allemaal al langs horen komen.”

Samenwerkingen met Willem II, Friandries en Tilburgse horeca

Sinds de start van Pulcinos komt er veel op het pad van de heren. “We hebben een contract met Willem II dat we vier keer per jaar onze likeuren mogen promoten en Friandries heeft zelfs een bonbon met onze Arancello gemaakt. Ook Henri Bloem is groot fan en verkoopt onze likeuren.” Bij Henri Bloem zijn de likeuren aanstaande zondag in de winkel te proeven!

Verder kun je Pulcinos proeven bij Te Koop- in Tilburg, Puur Mercure, The Fat Greek, De Living, Stadsbrouwerij 013, Café Zomerlust en bij Esplanade op de universiteitscampus. Tip van de redactie: bij de laatstgenoemde hebben ze wekelijks een weekhap voor slechts €8,50. Leuk om te combineren met het proeven van de limoncello.

De ambitie is groot

Thomas en Bram willen iedereen laten genieten van de citrus likeuren van Pulcinos en hopen te blijven groeien in Nederland.

“Ik vind het vooral belangrijk dat het een passieproduct blijft. We doen dit niet voor het geld. Als het uit de hand loopt zou het mooi zijn, graag zelfs, maar anders niet. Dan ben ik net zo trots op mijn product,” zegt Thomas. “Uiteindelijk lijkt het me wel gaaf om Pulcinos te promoten op Hap Stap. En een eigen horecazaak op termijn is mijn droom. Het zou mooi zijn als dit voor mijn dertigste lukt.” En gaat die zaak dan Pulcinos heten? “Dat weet ik niet. Natuurlijk heb ik er wel aan gedacht.”

Meer informatie

Je kunt Pulcinos online bestellen op de website of kopen bij de drankhandel van Henri Bloem op de Katterug. Ook kun je het likeurtje proeven bij de horecazaken die al in het artikel zijn genoemd. Extra leuk: we mogen drie flessen weggeven. Check deze link voor meer informatie.