Tilburgs platform ZIJ.IS brengt vrouwelijke ondernemers bij elkaar

zij.is

Als je net bent begonnen als zelfstandig ondernemer, is de kans groot dat je soms collega’s mist. Om mee te sparren of ideeën uit te wisselen bijvoorbeeld. Daar liepen ook de vier kersverse Tilburgse onderneemsters Marthe, Amanda, Kim en Lot tegenaan. En precies daarom richtten ze ZIJ.IS op, een platform voor vrouwelijke ondernemers binnen het creatieve werkveld.

Fotobijschrift: v.l.n.r. Kim Kamers, Amanda Boi, Lot de Pont en Marthe Nagengast

Kim Hamers is interieurontwerper en één van de vier oprichters van ZIJ.IS. “We zijn alle vier begin dit jaar voor onszelf begonnen en liepen voor de zomer allemaal tegen hetzelfde aan. Het is superleuk om voor jezelf te beginnen, maar je mist toch collega’s om mee te praten. Hoe heb jij dit geregeld? Hoe doe jij dit met financiën? We werkten hiervoor allemaal met collega’s waardoor we allemaal dezelfde behoefte hadden.”

Voor vrouwen, maar niet feministisch

Dus besluiten de vier Tilburgse creatievelingen onder de naam ZIJ.IS een platform op te richten. Inmiddels hebben ze tien leden die maandelijks bij elkaar komen. Tijdens de ledenvergadering overleggen ze dingen waar ze tegenaan lopen, discussiëren ze over stellingen en sparren ze over problemen.

Voorwaarde waarop je mag aanhaken? Je moet onder andere een vrouwelijke ondernemer zijn in de creatieve sector. En voor de diversiteit is er van elke beroepsgroep maar één lid aangesloten. Er is nu al een grote verscheidenheid, van beeldend kunstenaar tot schrijver. Dat het alleen maar vrouwen zijn, is volgens Kim trouwens niet feministisch bedoeld. “Het is zo gelopen omdat we met dezelfde dingen zitten. We merken dat we als vrouwen onderling beter met elkaar kunnen meten.”

Aanvragen uit het hele land

Het doel van ZIJ.IS is elkaars krachten bundelen, creativiteit bevorderen en zakelijke initiatieven ontplooien. En natuurlijk dat je core business groeit. “Een netwerkorganisatie mag je het niet noemen, maar netwerken maakt er wel onderdeel van uit.” ZIJ.IS staat nu nog in de kinderschoenen, maar de dames krijgen nu al vragen vanuit het hele land. “We richten ons nu alleen nog op Brabant, maar willen wel al naam voeren in bijvoorbeeld Amsterdam.”

Wil je meer weten over ZIJ.IS? Check dan ook eens de website.