Tilburgs raft-team vertegenwoordigt Nederland tijdens WK in Italië: “We hopen dat het een Olympische sport wordt!”

Tilburg is een sportstad. Met onlangs de lancering van Team Tilburg wordt daar vanaf nu ook meer aandacht aan geschonken. Naast Willem II, Tilburg Trappers en HC Tilburg zijn er in de stad nog veel meer atleten en topsportteams actief. Een voorbeeld daarvan is Forward Motion. Dit is een raft-team dat tien jaar geleden is ontstaan op de opleiding ROC Sport & Bewegen in Tilburg. De studenten van toen zijn inmiddels tussen de 24 en 35 jaar en nog steeds bij elkaar. In juni vertegenwoordigen ze Nederland tijdens het WK Rafting in Italië. Wij spreken coach Jenita Göbel (31) en teamlid Vlad Gorunov (29) over het team, de sport en de ambities.

Rafting is een sport die je misschien doet denken aan een uitje tijdens je vakantie in de Pyreneeën of Alpen, maar het is ook een sport die op het allerhoogste niveau wordt bedreven. Er zijn wedstrijden, Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen. Het Tilburgse raft-team Forward Motion doet hier allemaal aan mee. “We hebben medailles gehaald op verschillende nationale en internationale toernooien en zijn in landen als Dubai en Frankrijk geweest. Eind juni willen we tijdens het WK in Italië verrassen met een top-10 klassering,” vertelt Vlad.

Daarvoor trainen ze iedere week keihard bij Kano Club Tilburg naast de Beekse Bergen. “We trainen als team iedere week twee keer op het water en twee keer in de sportschool. Daarnaast stimuleren we het team om ook daarbuiten te sporten. Om op dit niveau te acteren, heb je een hele goede conditie nodig,” gaat Jenita verder. Vlad vult aan: “Wij hebben allemaal een baan en een privéleven en moeten best veel laten om op het hoogste niveau te presteren. Vanaf twee tot drie maanden voor een wedstrijd sla ik feestjes over en laat ik alcohol bijvoorbeeld staan. Je zet echt een deel van je sociale leven opzij om tot een optimaal resultaat te komen.”

forward motion

“We gaan ons meten aan toplanden zoals Brazilië, Frankrijk en Japan”

Het team van Forward Motion bestaat uit negen personen. Tijdens een wedstrijd zitten er vier in de boot. Raften en Nederland, dat klinkt toch als een ietwat vreemde combinatie. Toch zijn er in Nederland zo’n tien raft-teams actief, waarvan twee op het hoogste niveau. “We zijn als vlakwaterland wel in het nadeel ten opzichte van landen met ruigere wateren. Daarom gaan we minstens één keer per maand naar het buitenland om op wild water te oefenen. In Nederland kunnen we in de buurt van Sint-Oedenrode op een stroompje trainen, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met de mogelijkheden die andere landen hebben,” zegt Jenita.

Toch lukt het dit Tilburgse raft-team om zich te meten aan de top van de wereld. “Landen als Brazilië, Frankrijk en Japan zijn de topfavorieten. Maar onze ambitie is écht om in de top 10 te eindigen. Dat wordt een zware opgave, maar we hebben er geloof in,” gaat Vlad verder. In totaal zijn er zo’n 35 landen aangemeld voor het WK, waaronder ook Chili, Tsjechië en Argentinië.

“Het zou mooi zijn als Raften een Olympische sport wordt”

Als coach van het team heeft Jenita een belangrijke rol. “Ik ben vanaf het begin betrokken en ben de kartrekker. Daarnaast zorg ik dat de groep bij elkaar blijft en de randzaken worden geregeld. Denk aan contacten met de nationale en internationale sportbonden. Zij moeten ons uiteindelijk inschrijven voor Europese- en Wereldkampioenschappen. De sport is in Nederland vrij klein, maar we zijn druk bezig om er meer bekendheid voor te krijgen.”

Vlad vult aan: “Uiteindelijk zou het mooi zijn als Raften ooit een Olympische sport wordt. Dan zorgt het automatisch voor meer bekendheid en waardering. Ik vind namelijk dat het een sport is die niet zou misstaan op een Olympisch eindtoernooi. Omdat wij onszelf wel zien als medegrondleggers van raften op topniveau in Nederland, willen we de sport ook meer in de picture zetten.”

“We zoeken nog sponsoren”

De sporters van Forward Motion beleven hun sport als topsport: “Dat moet ook wel. Zonder gezonde levensstijl en een goede conditie kunnen we niet op dit niveau acteren. Er zijn ook gewoon dopinglijsten. Dat wil wel zeggen hoe serieus de sport internationaal gezien wordt genomen,” zegt Jenita.

Dat het Tilburgse raft-team Nederland vertegenwoordigt, is natuurlijk een hele eer, maar om actief te blijven op dit niveau, kunnen ze de steun van het bedrijfsleven goed gebruiken. Ze zoeken dan ook sponsoren om hun trainingskampen, wedstrijden in het buitenland en de materialen te bekostigen. “Uiteindelijk is het doel om rafting in Nederland naar een hoger niveau te tillen.”

Wil jij Forward Motion sponsoren? Stuur dan vooral een mailtje naar fm.raftingteam@gmail.com of benader Jenita via 06-25303089.

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van dit Tilburgse raft-team? Volg ze dan op Facebook en Instagram.