Tilburgs talent spotten tijdens het Factorium Festival

factorium festival

Als je Tilburgs talent wil spotten, dan zit je volgende week wel goed. Voor het derde jaar geven leerlingen en meesters tijdens het Factorium Festival bijzondere muziek-, theater-, dans- en musicaloptredens.

In het openingsweekend van de ‘Week van de Amateurkunst’ organiseert Factorium Podiumkunsten het gratis festival en zoals je van dit centrum voor podiumkunsten gewend bent, zit er een bijzondere twist aan de optredens. Zo kun je bij Zingende Kappers je haar laten doen, wordt op de maat van de muziek een auto met graffiti bespoten door artiest Joep van Gassel en kun je tijdens een mystery tour op de meeste gekke plaatsen optredens bekijken. En dat is nog maar een kleine greep uit het bomvolle interactieve programma.

“We hebben als insteek om er een familiefestival van te maken, het moet een festival zijn wat voor iedereen toegankelijk is. Dat betekent dat je overal aan mag zitten, overal mag meekijken en overal aan mee mag doen.” vertelt Sandra Broekmans, hoofd cursussen & projecten van Factorium Podiumkunsten. Leerlingen laten zien wat ze geleerd hebben, waar ze mee bezig zijn en wat ze kunnen. Dit doen ze tijdens het festival samen met hun vakdocenten, het is volgens Sandra een echt ‘meester-leerling’ festival.

Grote namen

Zoals een goede line-up van een festival betaamd, zijn er ook een aantal grote namen aanwezig. Veel van deze artiesten zijn afkomstig van Factorium Podiumkunsten zelf of uit Tilburg.

“Als je op gitaarles wilt, dan wil je op gitaarles omdat je ooit iemand hebt zien spelen waarvan je denkt: dat wil ik ook kunnen. Dus je wilt altijd leren dansen zoals de beste danser, je wilt leren zingen als Adele en niet als de buurvrouw,” vertelt Sandra. Een extra reden om professionals uit te nodigen op het Factorium Festival, waaronder ook een flink aantal vakdocenten die vaak naast hun taak als docent ook professioneel werkzaam zijn in de podiumkunsten.

Tijdens het festival zie je onder andere Koninklijke Harmonie Orpheus, liedjesschrijver Jeroen Kant, zangeres Isabelle Amé, flamencogitarist Maurice Leenaars en Nederpopband Nick en de Doorsnee. Ook bijzonder zijn de dansworkshops die gegeven worden door twee absolute danscoryfeeën Eszteca (jurylid en choreograaf SYTYCD) en Jin Wang (één van Nederlands beste poppers).

Happy child - girl playing in the theater
Links: choreograaf Esteca, rechts: choreograaf Jing Wang

Meemaken

Volgens Sandra is het meedoen en ‘meemaken’ op alle niveaus tijdens het Factorium Festival extra leuk. Voor kinderen is er een Kindercafé waar verhalen verteld worden en workshops, snoep en schmink aan te pas komen. Het uitproberen van instrumenten is ook elk jaar weer een trekker: en dat is echt niet alleen populair onder de allerkleinste. Voor de hogere niveaus worden er in DeWitte Salon de hele dag door masterclasses gegeven.

Het ultieme moment wat het gevoel van het evenement vorig jaar goed samenvatte, omschrijft Sandra als volgt: “Ik liep de hal in aan het einde van de dag en zag een uitgeteld jongetje tevreden slapen. Hij had zanderige blote voetjes en verf op zijn kleren. Zijn vader liep met een biertje in zijn hand binnen om te zien of alles nog goed ging en liep na het zien van zijn zoon weer tevreden naar buiten.”

Meer informatie

Het Factorium Festival vindt plaats op zondag 29 mei tussen 13.00 uur en 18.00 uur en is gratis toegankelijk. De catering wordt verzorgd door Prins Heerlijk en de optredens, workshops en masterclasses vinden in alle ruimtes in en rondom het gebouw van Factorium Podiumkunsten plaats. Misschien een leuke tip: speciaal voor Factorium Festival  geeft Factorium Podiumkunsten €250 cursustegoed weg. Meer informatie hierover en over het evenement vind je op de website en op de Facebookpagina.