Tilburgse Aniek Juhos (11) uitgeroepen tot De Nieuwe Vincent

Het werk “Bos” van Aniek Juhos (11) uit Tilburg is door de vakjury uitgeroepen tot hét nieuwe tekentalent van Brabant. De winnaar sleept de Jan Naaijkensprijs Junior in de wacht die bestaat uit een geldbedrag, materiaalpakket en meeloopdag bij de winnaar van de Jan Naaijkensprijs (Senior). Met deze prijs, aangeboden door het Noordbrabants Genootschap, kan de winnaar zijn of haar tekentalent verder ontwikkelen.

De vakjury, bestaande uit Paul Bogaers (kunstenaar), Marie jose Eijkemans (hoofd educatie De Pont museum) en Caroline Verweij (senior medewerker educatie Het Noordbrabants Museum) waren het redelijk snel eens. “Het winnende werk lijkt tijdens het maakproces telkens opnieuw bekeken. Gestart vanuit pastel maar geëindigd in heftige kleuren. Het is eigenwijs en toont een alledaags voorwerp waarbij de titel je als kijker op een ander spoor zet.’’ Aldus de vakjury.

Tentoonstelling geopend

Naast de bekendmaking werd ook de tentoonstelling ‘De Nieuwe Vincent’ geopend. Tweeëndertig meesterwerken van enthousiaste teken- en schildertalenten tussen de 9 en 14 jaar zijn vanaf 2 december 2015 tot 3 januari 2016 te bewonderen in de Tuingalerij van Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. De jonge kunstenaars hebben de afgelopen maanden deelgenomen aan het talentenprogramma De Nieuwe Vincent. Zeven zaterdagen volgden zij masterclasses en bezochten ze musea en kunstateliers om zich te laten inspireren, te experimenteren en te verwonderen. De deelnemers zijn gedurende het traject begeleid door kunstenaars van het Ru van Rossumhuis Mariëngaarde in Tilburg.

vincentvangoghfoto
Het kunstwerk dat de 11-jarige Aniek Juhos maakte.

Naast de prijs van de vakjury is er ook een publieksprijs. Alle bezoekers van de expositie kunnen hun stem uitbrengen op het werk dat volgens hen de titel ‘De Nieuwe Vincent’ verdient. Het werk met de meeste stemmen wint de publieksprijs. De publieksprijs bestaat uit een geldbedrag én tekenpakket en wordt aangeboden door het Noordbrabants Genootschap.

Over De Nieuwe Vincent

De Nieuwe Vincent is één van de activiteiten in het Van Goghjaar 2015 | 125 jaar inspiratie. Het is een gezamenlijk initiatief van Kunstpodium T, Vincents Tekenlokaal en Gemeente Tilburg, de stad waar Vincent van Gogh 150 jaar geleden zijn eerste tekenles volgde. De Nieuwe Vincent biedt een podium aan iedereen tussen de 9 en 14 jaar die zich verder wil ontwikkelen in tekenen en schilderen. Het stimuleert jong kunstenaarschap en de unieke kijk van de getalenteerde deelnemers.