Tilburgse b-boy Menno klaar voor WK Breakdance in India

Menno van Gorp

De in Tilburgse b-boy Menno van Gorp, lid van de HustleKidz Crew en Red Bul-danser, kreeg in de zomer van 2019 de directe uitnodiging voor het wereldkampioenschap breakdance al in zijn mailbox; de Red Bull BC One World Final. Maandag vertrekt hij naar Mumbai, India, waar zaterdag 9 november de finale battles plaatsvinden op de dansvloer in de Famous Studios. Daar strijdt hij tegen 15 andere b-boys om de winst.

Derde belt?

Het event wordt dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd en Menno deed in totaal al 6 keer eerder mee. Hij won het prestigieuze kampioenschap in 2014 (Parijs) en in 2017 (Amsterdam), daarmee is hij nu de eerste b-boy ter wereld die de zogenaamde belt voor de derde keer mee naar huis kan nemen.

“Ik schat mijn kansen redelijk hoog in dit jaar, ik ben een ervaren danser en in de top 16 zitten veel nieuwe, jonge breakers. Ik ga voor mijn derde belt en dat is iets wat nog geen breaker heeft bereikt binnen de Red Bull BC One-competitie, dus dat is wel echt een motivatie voor mij, maar tegelijkertijd geeft ook een beetje een druk.”

Energieboost door Indiaas publiek

In India is de break-scene groots en worden dansers onthaald als echte celebraties. “Ik verwacht van deze editie van de Red Bull BC One World Final een supergehyped publiek, ik weet bijna zeker dat het publiek daar ‘aan’ gaat zijn, dat gaat sowieso een goede energieboost geven.”

Nog 10 dagen te gaan

“Ik heb veel getraind en aan nieuw materiaal gewerkt, daar ben ik deze laatste dagen extra mee bezig, om dat nieuwe materiaal goed in mijn systeem te krijgen. Ik werk aan mijn conditie, uithoudingsvermogen.” Daarnaast gaat hij op zijn gemak zijn spullen inpakken. “In mijn koffer mag mijn spin cap echt niet missen. Dat is een soort stevige muts die mijn hoofd beschermt tijdens het dansen, ik glij veel over de grond dus het is wel van belang dat die meegaat haha.”

Menno van Gorp

Over de Red Bull BC One

Red Bull BC One is de grootste en meest prestigieuze een-tegen-een breakdance-competitie van de wereld. Ieder jaar krijgen duizenden dansers wereldwijd de kans om zich te kwalificeren via lokale cyphers, in 2019 waren er 30 cyphers over de hele wereld. Uiteindelijk krijgen 16 b-boys en 16 b-girls de kans om het podium van de Red Bull BC One World Final te betreden in India.

Bekijk het live

De Red Bull BC One World Final vindt plaats op zaterdag 9 november in Mumbai en de battles zijn te bekijken via de livestream op de Facebookkanalen van Red Bull, IBE en BC One.