Tilburgse binnenstad krijgt eigen daktuin en -café met moestuin en marktwinkel: Moes

daktuin dakcafe moes

Een plek met uitzicht op de Tilburgse skyline waar biologische producten worden verbouwd en je ook lekker kunt komen lunchen, borrelen en dineren. Zo’n plek krijgt de Tilburgse binnenstad. Op het dak van De KOOPman – voorheen Hudon’s Bay en V&D – wordt namelijk een daktuin en dakcafé met moestuin en marktwinkel gecreëerd. De naam: Moes. Lees snel verder. 

Fotografie: Camiel van de Wijdeven

Aan het roer van het initiatief staan Mirjam Slob en horecaondernemer Sam van Nieuwamerongen. Mirjam stond van jong af aan letterlijk met de poten in de klei. Haar ouders zijn vooruitstrevend in de agrarische sector. Sam kun je kennen als ondernemer van onder andere ’t Elfde Gebod, Gin Fizz en The Cat’s Back aan de Paleisring.

Moes wordt maar liefst 2000 m2 en gratis toegankelijk. Naast het feit dat ze er groenten en fruit verbouwen, kun je ook in het groen relaxen met een prachtig uitzicht op de stad. De daktuin wordt dan ook gratis toegankelijk. De ontwerpen van de daktuin worden nu gemaakt.

Het idee

Het idee om een daktuin te creëren middenin de stad, komt van Mirjam. Het doel is om de natuur een vaste plek te geven. Daarnaast wil ze mensen met het initiatief bewuster na laten denken over hun keuze voor voedsel. De moestuin op het dak wordt verrijkt met een marktwinkel en horecaconcept. Voor dat laatste is Sam verantwoordelijk. Hij vertelt op de website van Moes: “Dit is gewoon heel vet. Ik ben door dit plan anders gaan kijken naar de mogelijkheden om horeca in te vullen. Je moet wel echt ballen hebben om zoiets voor elkaar te krijgen. Haar idee is zó on point. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Zo krijgt ze mensen mee in haar verhaal. En mij dus ook. Ik wist: dit moet er komen. Niet alleen voor mij, maar ook voor Tilburg.”

Mirjam voegt toe dat Sam de ideale man is voor het horecaconcept op het dak. Hij is namelijk een kei in het neerzetten van een relaxte vibe. “Dat zie je bij Cat’s Back en Gin Fizz. Mensen die er super graag werken en vrienden die op hun beurt hun vrienden meenemen naar die zaken. Sam is de glue van de daktuin, de reden waarom mensen straks naar Moes komen. Dat moeten we hebben.”

Werken met duurzame producten laagdrempelig maken

In de nieuwe horecazaak op het dak gaan ze veel werken met duurdame producten die op het dak worden verbouwd. Het koken met duurzame en eerlijke producten is zeker in het hogere segment horecazaken al steeds gebruikelijker, maar bij Moes willen ze het laagdrempeliger maken. Zo kan iedereen de lekkere producten leren kennen. Ook gaan ze bij Moes veel koken met producten van de korte keuken. Oftewel: lokale producten van leveranciers in de buurt.

Meer informatie

Je kunt de ontwikkelingen rondom Moes volgen op deze website. Dit najaar start er ook een crowdfunding en het is de bedoeling om de tuin volgend jaar aan te leggen.