Tilburgse binnenstad: van ‘place to buy’ naar ‘place to be’

tilburgse binnenstad

Dat de Tilburgse binnenstad volop in ontwikkeling is, moge duidelijk zijn. Over een jaar opent Hudson’s Bay haar deuren, even later de Primark en daarna wordt het centrum verrijkt met een nieuwe winkelpassage. Om meer sfeer en beleving in het centrum te krijgen, werd in 2013 het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg opgericht. Zij presenteerden maandagavond de plannen voor 2017.

Het Ondernemersfonds is een fonds bestaande uit ondernemers in de binnenstad.  Zij ondersteunen jaarlijks activiteiten die moeten bijdragen aan de beleving in de binnenstad. Een aantal voorbeelden: de winterkermis, zondagsmarkt de Dwalerij en de sfeerverlichting in de stad.

Plannen voor het komende jaar

Ook in 2017 wil het Ondernemersfonds de opmars van de binnenstad doorzetten met leuke concepten die bijdragen aan de sfeer en beleving. Zo hopen ze in februari 2017 de plannen voor een lichtevenement in de binnenstad presenteren. Dit moet een groot spektakel worden in het voorjaar, aansluiten op het verhaal van de verschillende gebieden in het centrum en vooral erg kleurrijk zijn.

Verder wordt de bewegwijzering in het centrum aangepakt. Hierover valt meer te lezen in het conceptenboek ‘Tilburg, de stad met kleur’. Waar het op neer komt is dat ieder gebied in de binnenstad is opgedeeld in een bepaalde kleur. Dit doet de Efteling bijvoorbeeld ook met de verschillende ‘rijken’ in het themapark. De straatnaamborden en bewegwijzering worden hierop aangepast. Daardoor moet het voor bezoekers aantrekkelijker worden om de verschillende gebieden, zoals de Spoorzone, Piushaven en het Dwaalgebied, te bezoeken.

Aangezien de Dwalerij een schot is de roos bleek te zijn, is het doel om ook in 2017 een aantal zondagsmarkten te organiseren. Het evenement trok in 2016 per editie zo’n 2.500 bezoekers en is daarmee geslaagd. Er wordt onderzocht of de Dwalerij kan worden uitgebreid.

De eerste editie van de winterkermis wordt na afloop door het Ondernemersfonds en gemeente Tilburg geëvalueerd. Op basis van de bevindingen wordt de koers voor de winterbeleving in 2017 bepaald.

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van de projecten van het Ondernemersfonds? Zorg dat je ze volgt op Twitter en hou zo nu en dan de website in de gaten. Hier zijn ook de verschillende jaarverslagen te lezen.