De Sonic Brassband uit Tilburg-Noord wil in februari 2010 op reis naar Curaçao. De TilburgsAntilliaanse en -Arubaanse jongeren willen meedoen aan het carnaval, dat dan veertig jaar bestaat. Bandleider Jerswin de Windt schat in dat zo'n 28.000 euro nodig is om de vijftien leden van de band, de dansgroep van zeven meiden en drie begeleiders op 'ontdekkingsreis' te sturen. ''We willen achttien dagen gaan”, legt hij uit. “Of we subsidie krijgen, weten we nog niet. Daarom willen we klusjes gaan doen en extra optredens verzorgen om geld binnen te halen. We beginnen met het opknappen van het Verdiplein in Tilburg-Noord. Van de gemeente mogen we tegen betaling de fietsenrekken schilderen en plantenbakken opknappen.”
De bandleden komen uit Tilburg-Noord. Dat is een van de probleemwijken in de Antillengemeente. Hoewel alle jongeren Antilliaanse of Arubaanse wortels hebben, zijn veel van hen in Nederland geboren en zijn ze nog nooit overzee geweest. Terwijl het zo belangrijk is je geschiedenis te kennen,zegt initiatiefneemster van de reis Irnaida Lodowica. Ze is activiteitenbegeleidster bij een woningbouwcorporatie en wordt door veel jongeren uit Tilburg-Noord als moederfiguur gezien. “Muziek is alles voor die jongens”, weet ze. “Het is hun droom om ooit op Curaçao mee te lopen in de Gran Marcha. Wat is er dan mooier dan komend jaar te gaan als het carnaval veertig jaar bestaat.”
Toch is het zeker niet alleen carnaval waar de jongeren voor gaan. Ook het ontdekken van de eigen geschiedenis staat tijdens de reis centraal. ''De jongens horen altijd dat ze het hier zo goed hebben, maar denken dat jongeren daar het beter hebben”, zegt Lodowica. “Ze moeten met eigen ogen zien dat dat niet zo is. Dan werken ze na afloop harder op school en op het werk.”
Met het werk aan het Tilburgse plein halen de bandleden 500 euro op. Het lijkt een onmogelijke taak om al het geld bij elkaar te sprokkelen. Toch heeft Lodowica er alle vertrouwen in. '~s ik aan iets begin, ga ik er ook voor de volle 100 procent voor”, zegt ze vastberaden. ''Dat heb ik al eerder bewezen, dat weten de jongens, dus iedereen doet z'n best om zo veel mogelijk geld binnen te halen. Als sponsoren zien hoe hard we werken, hebben ze misschien ook geld voor ons over.” Lodowica, wier zoon ook bij de band zit, onderzoekt welke fondsen aangeschreven kunnen worden en gaat binnenkort met de gemeente om de tafel om over subsidie te praten. Het is de bedoeling dat ook een jongerenwerker van Stichting De Twern en de wijkbeheerder van de woningbouwcorporatie meegaan. Ze hebben in hun functie veel te maken met de Antilliaanse en Arubaanse jongeren uit Tilburg-Noord.
Brassband Sonic Brass