Tilburgse Chantal Vermeer geeft jongeren richting met nieuw boek

Fearless. Dat is de naam van het nieuwe boek van Chantal Vermeer uit Tilburg, dat dit najaar verschijnt. Ze schrijft het boek omdat ze jongeren inzicht wil geven in waar ze staan, waar ze naartoe willen en hoe hun keuzes die route kunnen beïnvloeden.

Vermeer (1972) werkt momenteel nog aan Fearless, ofwel ‘zonder angst’. Over het boek: “Het is gericht op jongeren tussen de 16-25 jaar. Het helpt ze om hun talent te ontdekken en zich weerbaarder te maken. Om bewust na te denken over belangrijke onderwerpen, zoals privé, werk en studie. Waar sta ik nu, waar wil ik naartoe, waar moet ik mee doorgaan en waar kan ik beter mee stoppen? Het laat zien dat je, als jongere met nog een hele toekomst voor je, veel in eigen hand hebt.”

Jongeren een vrij leven geven

In Fearless komen verschillende thema’s aan bod, verklapt Vermeer. “Eigenlijk alles waar jongeren mee worstelen behandel ik. Denk aan zaken als een scheiding van de ouders, eenzaamheid, geldproblemen, drugs- en alcoholgebruik, eetproblemen, donkere gedachtes en geaardheid. Ik weet dat veel jongeren problemen op die vlakken hebben. In coronatijd zijn die moeilijkheden ernstiger geworden en heeft de mentale weerbaarheid van veel mensen – jong en oud – een deuk opgelopen. Ik wil eraan bijdragen dat jongeren zelf de regie weer grijpen en vanuit een bewuste overweging een goede keuze maken. Kortgezegd: ik wil jongeren een vrij leven geven.”

Ervaring als trainer en moeder

Hoe ze dat allemaal weet? “Deels uit eigen ervaring. Ik verzorg al acht jaar trainingen op middelbare scholen en spreek daar veel jongeren en leerkrachten. Ook werk ik veel voor dienstverlenende organisaties door het hele land. Maar Fearless is in eerste instantie gebaseerd op wat ik zelf zie, hoor en voel op scholen. En privé: ik ben alleenstaande moeder van twee tieners.”

Vervolg op Teken je Toekomst

Fearless is niet Vermeers schrijversdebuut. In 2022 bracht ze Teken je Toekomst uit. Dat doe-boek gaat over de kracht van het visualiseren. Het helpt jongeren inzichten te krijgen, hun talenten te ontdekken en geeft ruimte om dingen die spelen weer positief te zien. Vermeer: “De huidige generatie jongeren is erg visueel ingesteld. Door middel van tekeningen komen ze dichter bij hun gevoel en kunnen ze zich beter uiten.”

Crowdfunding

Fearless ligt vanaf komende september in de winkel. Om de productiekosten te dekken, organiseert Vermeer een crowdfundingsactie. Via voordekunst.nl/projecten/17232-fearless kunnen mensen bijdragen, met of zonder tegenprestatie. Op die site staat ook meer informatie over het boek.

Meer info

Voor meer info kun je kijken op de volgende site.