Tilburgse filmmaakster Marjolein Verhoeven maakt korte film over pleegzorg en jij kunt helpen

korte film pleegzorg marjolein verhoeven

Ze studeert momenteel af aan de filmschool in Brussel, maar voor haar afstudeerproject is ze weer even teruggekomen naar de plek waar ze is geboren en getogen: ons eigen Tilburg. We hebben het over filmtalent Marjolein Verhoeven. Ze wil een kortfilm maken over de pleegzorg en is daarvoor ook een crowdfundactie gestart.

Marjolein groeide op in het kinderrijke wijk de Reeshof. In haar straat woonde een gezin met vier jongens en de pleegkinderen die zij een warm thuis gaven. Het eerste meisje dat daar kwam wonen, is Marjolein nooit vergeten. “Het was een meisje dat ontzettend enthousiast was en alle kinderen in de buurt waren dol op haar. Toch merkte ik ook dat ze anders was dan de andere kindjes uit de straat. Ze was onverwachts in haar gedrag en beschikte over scheldwoorden die wij niet durfden te gebruiken.”

Het meisje maakte een diepe indruk op Marjolein waardoor ze ervoor heeft gekozen om als afstudeeropdracht een kortfilm over de pleegzorg te maken. De titel: ‘Dochters’.

Het eigen kind

“Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om een verhaal te vertellen vanuit het perspectief van het ‘eigen kind’ van pleegouders, die een pleegbroertje of pleegzusje krijgen. Op die manier kan ik ook deze kinderen een stem geven,” vertelt Marjolein.

Door de ogen van het hoofdpersonage ‘Nadine’ ervaar je hoe het is om plots een pleeggezin te zijn, welke veranderingen daarbij komen kijken en dat dit zowel voor de eigen kinderen als pleegkinderen heel mooi en moeilijk kan zijn.

Verbinden met de pleegzorg

‘Dochters’ zal meer zijn dan een mooie afstudeerfilm. Marjolein wil met pleegzorginstanties filmavonden organiseren waar ‘Dochters’ zal worden vertoond. Deze filmavond biedt een mooie gelegenheid om dit onderbelichte thema bespreekbaar te maken.

Steun Dochters

Om Dochters deze zomer daadwerkelijk te kunnen maken kun je de film steunen op de pagina van Cinecrowd. Daar vind je ook leuke rewards die je krijgt als tegenprestatie.