Nieuws

Heldenketting
Let op! Dit artikel is al 109 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburgse helden geëerd in expositie ‘Heldenketting’ bij Schouwburg Concertzaal Tilburg

Het Zuidelijk Toneel en Schouwburg Concertzaal Tilburg presenteren de Heldenketting. Voor deze expositie zijn vijftig Tilburgse helden geportretteerd door kunstenaar Atilla Yuksel. Zij zijn gedurende het huidige theaterseizoen door het hele gebouw van Schouwburg Concertzaal Tilburg te zien. Het bijzondere aan deze helden? Het zijn alledaagse helden die het leven dagelijks een stukje mooier maken.

Deze helden helpen, inspireren, verbinden en maken de stad tot wat hij is. Helden komen namelijk in alle mogelijke vormen en zitten verborgen achter bijzondere initiatieven, kleine gebaren of blinken uit met mooie daden. Het kan dus zomaar zijn dat jij iemand kent of herkent in deze collectie. Bijvoorbeeld ‘Vibes Verspreider’ Noortje van Venrooij, Milo van Buijtene ‘De Onofficiële Nachtburgemeester’ of Pawel ‘De Troep Trapper”die ervan droomt om leraar te worden. Met deze helden ging kunstenaar Atilla in gesprek en haalde hij inspiratie uit hun kenmerkende eigenschappen. “Ik vond het bijzonder dat ik opeens zo dichtbij mensen op visite kwam en iedereen heel persoonlijk sprak. Ieder verhaal heeft mij als persoon heel erg veranderd en nieuwe, positieve perspectieven gegeven,” aldus Atilla.

Portretten, beeldjes en vazen

Niet alle heldenverhalen zijn vastgelegd op een doek: je ziet hier en daar ook beeldjes, vazen of andere vormen voorbij komen in de expositie. De namen van de helden zijn geïnspireerd op Suske en Wiske. De eerste tien heldennamen zijn in de andere 6 steden van dit project hetzelfde, daarna mocht iedere held op hun plaats een eigen held aandragen die niet mocht ontbreken in de reeks. Door deze estafette, zijn zijn alle helden met elkaar verbonden.

Heldenketting
Milo van Buijtene – De Onofficiële Nachtburgemeester

Meer over Atilla

Atilla Yuksel is een Tilburgse stadskunstenaar die je onder andere kunt kennen van zijn positieve boodschappen door de stad vorig jaar. Hij is een multidisciplinaire kunstenaar die tekent, schildert, beelden en maskers maakt. Je kunt zijn werk tegenkomen in galeries maar ook buiten op straat of bijvoorbeeld in horecazaak Xu Noodle Bar, waar hij onlangs een grote muurschildering afrondde.

Alle helden leren kennen

Wil jij het verhaal van alle helden leren kennen? Je vindt alle helden op een rijtje op deze website, van Het Zuidelijk Toneel. Nog leuker is natuurlijk om het werk met eigen ogen te bekijken. Dat kan wanneer je een voorstelling bezoekt bij Schouwburg Concertzaal Tilburg. In de agenda check je het hele programma van het Tilburgse theater. De expositie is het hele theaterseizoen te zien: dat wil zeggen tot en met juni 2022.