Tilburgse horeca zet komende week symbolisch de terrassen buiten: ‘We kunnen op een veilige manier gasten ontvangen’

Tilburgse horeca

Afgelopen week verschenen er in de media berichten dat de horeca in Brabantse steden komende week de terrassen wil openen om gasten te ontvangen. Zo ver willen ze in Tilburg nog niet gaan. Wel zetten ruim 80 Tilburgse horecaondernemers komende dinsdag om 1 voor 12 de terrassen buiten om aandacht te vragen voor de zorgelijke situatie waarin ze verkeren.

De nood is hoog voor Tilburgse horecaondernemers. De horeca is de branche die het langst gesloten is en perspectief vanuit de overheid blijft uit. Daarnaast zie je dat bij lekker weer parken volstromen en diezelfde openbare plekken daarna door politie en boa’s worden leeg geveegd. “Als horeca zijnde hebben we vorig jaar laten zien dat we op een veilige manier gasten kunnen ontvangen op onze terrassen,” laat het bestuur van de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland weten.

Terrassen gaan weer naar buiten

Wat de horeca voornamelijk wil, is perspectief en vertrouwen. “Het enige wat we te horen krijgen, is ‘het mag niet’. Maar wat we willen weten, is wat wanneer wel kan.”

En dus zet ook de Tilburgse horeca aanstaande dinsdag de terrassen buiten. Symbolisch, maar nog niet om gasten te ontvangen. “We openen de terrassen symbolisch om 1 voor 12 (11:59 uur). De terrassen worden afgezet met lint zodat er geen gasten op de terrassen kunnen gaan zitten. Ook gaan we pamfletten verspreiden die aandacht vragen voor de actie.”

Met de actie hoopt Koninklijke Horeca Nederland ervoor te zorgen dat de overheid na gaat denken over versoepelingen voor de horeca. “Je ziet nu dat mensen er op uit trekken en dat is begrijpelijk. Alleen de enige plekken waar je nu heen kunt, zijn plekken waar niks is georganiseerd om de maatregelen na te kunnen leven. Als horeca zijnde kunnen we binnen de afstandsregels het bezoek van gasten prima organiseren. Dat hebben we in 2020 al aan iedereen kunnen laten zien.”

80 zaken doen nu al mee maar we zijn er nog niet!

Inmiddels hebben ruim 80 horecazaken in Tilburg aangegeven zich achter de actie te scharen en hun terrassen op te zetten komende dinsdag. Bijna heel de binnenstad neemt deel. “We ontvangen nog steeds berichten van horecazaken die zich bij de actie aansluiten. Het aantal zaken loopt dus nog op. Het zou mooi zijn als iedere horecazaak zich aansluit,” sluit het bestuur van KHN Tilburg af.

Aanmelden kan tot zaterdag 27 februari 12:00 uur door te mailen naar tilburg@khn.nl.