Tilburgse Kermis blikt terug op geslaagde editie: ouderwets gezellig met oer-Hollands weer!

De Tilburgse Kermis 2023 zit erop. De afgelopen 10 dagen was het weer feest in de stad, op en rond het kermislint. Ruim 210 attracties, straattheater, poppenkastvoorstellingen, een buitenbioscoop, allerlei feestjes en themadagen; er was voor jong en oud elke dag genoeg om uit te kiezen. 

Gedurende de 10 dagen waren de weergoden de kermis over het algemeen goed gezind; een enkel buitje daargelaten en met een wat druilerige donderdag, was de temperatuur perfect voor een bezoek aan de kermis. Exploitanten spreken dan ook over een goede editie; het lint was eigenlijk doorlopend gezellig druk. De EHBO was vooral bezig met verzwikte enkels, paracetamol verstrekken en pleisters plakken.

Van bezoekers klonken tevreden geluiden, men vond het jammer dat de kermis alweer afgelopen is en kijkt uit naar volgend jaar. Een veelgehoorde wens? Nog meer verschillende soorten attracties. De piemelknuffels waren dit jaar hét onderwerp van gesprek, waarmee zelfs het landelijke nieuws werd gehaald. Ze zijn inmiddels stijf uitverkocht.

Kermiswethouder Maarten van Asten blikt met een goed gevoel terug op de kermis van dit jaar: “Dit was mijn tweede jaar als kermiswethouder en ik heb er weer volop van genoten. De blije gezichten van bezoekers, de passie en betrokkenheid van exploitanten, de samenwerking met de horeca én alle hulpdiensten; ik ben trots als een pauw op wat we met elkaar weer neer hebben gezet. Dit is waar wij als Tilburgers toch enorm trots op kunnen zijn. Nu even bijkomen en dan weer aftellen naar de editie van volgend jaar!”

Inclusief

Na een druk eerste weekend volgde een goed bezochte Roze Maandag, waarbij de zon schitterde tijdens de kleurrijke Pride Walk. De Roze Maandag Express bracht vanuit Amsterdam vele mooi uitgedoste bezoekers naar Tilburg Station. Daar vertrok de bonte karavaan met burgemeester Weterings en kermiswethouder Maarten van Asten voorop door de stad met als eindpunt de Bierhal. Daar openden de luid aangemoedigde burgemeester en de voorzitter van Stichting Roze Maandag Freek Reffeltrath officieel de dag. Frans Bauer en Sieneke zetten vervolgens de tent op zijn kop met hun optreden. Wat een dag! Gezelligheid, tolerantie en feest domineerden.

Duurzaam

Duurzaamheid blijft ook op de kermis aandacht vragen. Veel exploitanten zijn inmiddels helemaal overgeschakeld op Ledverlichting en her en der trof je zelfs zonnepanelen aan op de attracties. Voor afvalscheiding was ook dit jaar weer aandacht. Met de prikactie van Tilburg Schoon waarbij prachtige prijzen te winnen waren. En natuurlijk met bakken om overal op het kermislint blikjes en petflessen in te leveren. Leerpuntje voor een volgende editie? Hoe voorkom je dat mensen de bakken leeghalen op zoek naar die statiegeldblikje en -flesjes. De opbrengst van de ingezamelde blikjes en flesjes was voor het goede doel. Sowieso was er op de kermis op verschillende momenten aandacht voor het goede doel, met exploitanten die geld inzamelden of knuffels doneerden.

Vleugels

Aan de randen van het kermisterrein zijn tal van activiteiten georganiseerd, bekend en nieuw. Bekend en geliefd zoals de kermis bij De Zeven Geitjes, de kermisrun, de kermisprijzen, de reductiemiddagen en de kermis-mis. Nieuw en aansprekend zoals de buitenbioscoop, straattheater Porto Circolo bij de Piushaven en een draaiorgelfestival.

Trofee

Een bijzondere primeur dit jaar was de uitreiking van de Luchtbuks Ria Trofee. Deze trofee is vernoemd naar Ria van Dijk die tot haar overlijden elk jaar op de kermis een foto schoot bij een schietsalon. Fotograaf Amar Sjauw En Wa Windhorst won met zijn foto van een roze menigte tijdens de Pride Walk op Roze Maandag.

Terugblik

Wil jij nagenieten van de Tilburgse Kermis 2023? Check dan snel de fotoalbums op onze website en de content die we op Instagram hebben gemaakt.