Tilburgse kunstenaar Paul Watty : “Ik wil echt iets doen voor Tilburg”

Sinds 2019 zijn er steeds meer ‘murals’ te vinden in onze stad. Veel lege muren zijn sinds de coronaperiode enorm mooi versierd. Wij zijn benieuwd naar de verhalen achter de kunstwerken en kunstenaars. In onze nieuwe rubriek lichten wij elke maand het verhaal achter één muurschildering uit. Deze maand Paul Watty en zijn kunstwerk Insect Mural.

Het kunstwerk Insect Mural is te vinden op de stroomhuisjes aan de Vierwindenlaan. Het veldje is onlangs opgeknapt en ziet er piekfijn uit. Paul: “Een wijkgenoot vond dat er ook iets aan de stroomhuisjes gedaan moest worden en heeft geopperd om mij daar aan de slag te laten gaan.” De nabijgelegen school wilde graag dat er ook een insectentuin op het plein kwam. Zo is Paul op het idee gekomen om een schildering te maken van insecten. “In eerste instantie had ik hele andere insecten in gedachte, zoals een kleurrijke vlinder uit Australië en allemaal vette insecten uit de jungle met mooie kleuren. De dag voordat ik ging beginnen, dacht ik: fuck ”

Educatief

Een van de buurtbewoners is imker, die wilde heel graag dat er een bij op de schildering kwam. Paul legt uit hoe hij voor de insecten heeft gekozen: “Ik wilde graag insecten schilderen die hier in de buurt voorkomen. Zo is mijn muurschildering ook een stuk educatiever.” Paul koos voor een slak, vlieg, lieveheersbeestje, rups, vlinder, kever en bij.

Paul legt uit dat hij deze muren al erg lang wilde ‘aanpakken’: “De tante van mijn ex-vriendin woonde hier schuin tegenover, zo’n vijfentwintig jaar geleden. Vanaf toen zei ik al: ‘Op die muur wil ik een keer schilderen.’ Door die wijkbewoner die dit voorstelde, kon ik dit nu doen. Supervet!”

Vrolijkheid

Als je meerdere kunstwerken van Paul ziet, dan valt er één ding op: de kunstwerken stralen vreugde uit. “Als je naar mijn tekeningen kijkt, dan zie je dat alle poppetjes altijd lachen, ze moeten vrolijkheid uitstralen. Dat maakt de mens ook vrolijk, ik wil wel iets creëren wat mensen blij maakt. Ik wil de samenleving blij maken, dat zie je ook aan mijn andere werken. Er is al zoveel narigheid in de wereld.”

Paul Watty

Paul heeft zicht altijd beziggehouden met graffitispuiten en is zo in verschillende werelden gerold: “Ik heb in de gamingbranche, reclame, televisie en mode gewerkt.” Hij focust zich nu volledig op zijn muurschilderingen. De eerste muurschildering die Paul maakte, was de bekende muurschildering van de skyline van Tilburg in de Hoogvensestraat. “Hierna heb ik een muurschildering in de Karrestraat gemaakt, die is zelfs genomineerd voor mooiste muurschildering van 2021. Die bevestiging voelde echt goed, hierdoor ben ik nog meer op muurschilderingen gaan focussen.”

Tilburg

Al sinds Paul een kleine jongen is, is hij creatief bezig: “Als kind maakte ik met Lego de deltawerken na. Toen Interpolis net nieuw was, probeerde ik dat na te bouwen. Hoogbouw heb ik mijn hele leven al vet gevonden, ik kreeg hierdoor het idee dat Tilburg eindelijk een grote stad werd.” Paul heeft ook de mascotte van Willem II ontworpen. “Ik heb ruim twintig jaar geleden voor het Kidsvak een poppetje getekend. Twee jaar later hebben ze daar de mascotte van gemaakt, Kingo.” Paul vertelt dat hij graag nog iets met Willem II zou willen doen. “Willem II heeft veel merchandise, ik denk dat daar nog veel mogelijkheden liggen. Bovenal wil ik echt iets achterlaten voor Tilburg. Ik wil echt iets doen voor onze stad.”