Tilburgse leerlingen rapen zwerfafval op tijdens de Scholendag van Landelijke Opschoondag

Duizenden leerlingen in heel Nederland komen in actie tijdens de Scholendag, welke traditiegetrouw de woensdag voor Landelijke Opschoondag plaatsvindt. Ook in Tilburg doen verschillende scholen en bso’s mee om de buitenruimte rondom hun school te voorzien van zwerfafval. Het startsein werd vanochtend gegeven door TikTokker Meneer Martijn, acteur en Disney Channel Earth Day-ambassadeur Matheu Hinzen en Elise Mooijman van Nederland Schoon. Op het schoolplein van basisschool Hubertus in Tilburg gingen zij gezamenlijk een TikTok opnemen om vervolgens een opschoonrondje te lopen.

Ieder jaar committeren veel scholen en bso’s zich aan de Landelijke Opschoondag. Natuur- en milieueducatie over zwerfafval zorgen op basisscholen voor een significant positief effect. Dit beïnvloedt namelijk de latere houding en het gedrag van kinderen, blijkt uit onderzoek. De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon en vindt dit jaar voor de 21e keer plaats op zaterdag 18 maart. Het thema van deze editie is ‘Wat pak jij op?’. Deelnemen of een actie aanmaken kan nog steeds via deze website.

Bewustzijn creëren onder jonge kinderen

De aftrap van de Scholendag is ieder jaar weer een feestje en ik vind het enorm belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van de gevolgen van zwerfafval. Zij zijn immers de toekomst en jong geleerd is oud gedaan,” aldus Ingrid Goethart, directeur a.i. van Nederland Schoon. “Door kinderen al van jongs af aan te leren dat afval in de bak moet, zorgen we ervoor dat schoon de norm wordt en dat er uiteindelijk minder zwerfafval op straat wordt gevonden. Een win-winsituatie! Ik ben dan ook blij dat Basisschool Hubertus, Meneer Martijn en Matheu bij dragen om zoveel mogelijk kinderen te inspireren om in actie te komen. Daarnaast gaat mijn dank uit naar alle scholen en bso’s die samen met hun duizenden leerlingen vandaag de straat op zijn gegaan.”
Meneer Martijn vult aan: “Wij vinden zwerfafval een belangrijk onderwerp op school en om die reden lopen wij regelmatig met onze leerlingen een opschoonrondje. Wij vonden het dan ook geweldig dat de kick-off van de Scholendag dit jaar op onze school plaatsvond. We hopen door de inzet van TikTok een heleboel jongeren bewust te maken en ze aan te sporen om op 18 maart de handen uit de mouwen te steken in hun eigen straat, wijk, park of sportclub. Ik zou zeggen: Wat pak jij op?”

Over Nederland Schoon

Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. Nederland Schoon werkt daarom al 31 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. De Landelijke Opschoondag wordt dit jaar wordt voor de 21e keer de Landelijke Opschoondag georganiseerd.