Tilburgse LocHal krijgt circulaire kroonluchter gemaakt van petflesjes

circulaire kroonluchter lochal

De Tilburgse LocHal krijgt een enorme kroonluchter met 13 x 13 lampen die volledig zijn gemaakt van gerecyclede petflesjes. De kroonluchter wordt op 18 september – niet toevallig tijdens World Cleanup Day – in de LocHal onthuld. Lees verder. 

Met de kroonluchter hoopt initiatiefnemer Rolph Adriaansen mensen te inspireren om anders te kijken naar het zwerfafvalprobleem. Om het bedrag bij elkaar te krijgen om de gigantische kroonluchter op te kunnen hangen, is hij een crowdfundactie gestart. Rolph is met vanPETmetPRET initiatiefnemer van meerdere projecten op het gebied van recyclen en circulaire economie. “Mijn ambitie is om mensen ervan bewust te maken dat je van zwerfafval, door er anders naar te kijken, vette nieuwe dingen kunt maken.”

Toen in 2019 werd aangekondigd dat er vanaf 1 juli 2021 statiegeld zou komen op kleine plastic flesjes, ontstond bij Adriaansen het idee voor de KroonluchterØ13. Samen met Plus IJsstelstein op Den Besterd in Tilburg startte hij de actie ‘Petsparen’. Mensen konden petflesjes inleveren voor €0,05 korting, om daarmee direct al de straten schoner te maken. Zijn droom was om hier een kroonluchter van te maken van de 100% gerecyclede petflesjes, en deze op te hangen op de meest prominente plek in Tilburg.

Crowdfundactie

Tijdens een PET-persconferentie in de LocHal werd vorige week door wethouder Rik Grashoff van gemeente Tilburg en bibliotheekbestuurder Peter Kok bekendgemaakt dat de circulaire KroonluchterØ13 in september een plek zal krijgen in de LocHal.

Adriaansen: “Het omhoog hijsen en ophangen van de enorme kroonluchter wordt wel een ultieme uitdaging: hij komt te hangen op 18 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 30m2.” Om het ophangen mogelijk te maken en de kroonluchter aan de wereld te kunnen tonen, is Adriaansen een crowdfundingactie gestart. “Iedereen die dit een tof project vindt, kan bijdragen op zijn eigen manier: van donatie van 1 euro, tot het adopteren van een eigen lamp of het beschikbaar stellen van materialen.”

Meer informatie is te vinden op deze website.