Tilburgse Lusi (12) wint publieksprijs De Nieuwe Vincent 2015

Lusi Buschgens (12) uit Tilburg is door 2500 bezoekers van het Noordbrabants Museum verkozen tot de publiekswinnaar van De Nieuwe Vincent 2015De winnaar sleept hiermee De Nieuwe Vincent publieksprijs in de wacht die bestaat uit een geldbedrag en een materiaalpakket. Met deze prijs, aangeboden door het Noordbrabants Genootschap, kan de winnaar haar tekentalent verder ontwikkelen. Lucas Zoontjes (13) uit Tilburg en Tim Leenders (12) uit Udenhout winnen respectievelijk de tweede en derde prijs. 

Te bewonderen in museum

32 meesterwerken van enthousiaste teken- en schildertalenten tussen de 9 en 14 jaar waren van 2 december 2015 tot 3 januari 2016 te bewonderen in de Tuingalerij van het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Met stembriefjes konden bezoekers van het museum stemmen op hun favoriete jonge kunstenaar. Ruim 2500 stemmen werden geteld. Publieksfavoriet Lusi Buschgens (12) experimenteerde met jute en wol en maakte gebruik van verschillende technieken zoals weven, naaien, haken, breien en vilten.  Haar werk ‘4 zachte jaargetijden’ symboliseert een boom die ieder seizoen van kleur veranderd.  Prijswinnaar Lucas Zoontjes (13) heeft gebruik gemaakt van verf, water en tissue voor zijn werk ‘Stilte’. Tim Leenders (12) liet zich inspireren door de blockbusterfilm Jurassic World en gebruikte potlood en pastelkrijt voor zijn werk ‘KiekeBoe’.

Talentenprogramma

De drie jonge winnaars hebben de afgelopen maanden deelgenomen aan het talentenprogramma De Nieuwe Vincent. Zeven zaterdagen volgden zij masterclasses en bezochten ze musea en kunstateliers om zich te laten inspireren, te experimenteren en te verwonderen. De deelnemers zijn gedurende het traject begeleid door kunstenaars van het Ru van Rossumhuis Mariëngaarde in Tilburg. De Nieuwe Vincent is één van de activiteiten in het Van Goghjaar 2015 | 125 jaar inspiratie. Het is een gezamenlijk initiatief van Kunstpodium T en Vincents Tekenlokaal. De Nieuwe Vincent biedt een podium aan iedereen tussen de 9 en 14 jaar die zich verder wil ontwikkelen in tekenen en schilderen. Het stimuleert jong kunstenaarschap en de unieke kijk van de getalenteerde deelnemers.