Tilburgse markt wordt zelfstandig, professioneler en divers

Het zat het er al een tijdje aan te komen: de verzelfstandiging van de Tilburgse Markt. In de raadsvergadering van maandag 2 november werd de knoop door gehakt. De zes markten zijn volgend jaar niet langer van de Gemeente Tilburg, maar worden eigendom van de marktkooplieden zelf.

“Er moest echt iets gebeuren,“ vertelt bestuurslid van de Stichting Tilburgse Markten en marktkoopman Gert-Jan van der Heijden. Daar waren de gemeente en de kooplieden het al lange tijd over eens. “Er is een leegloop op de markt en er zijn teruglopende bezoekersaantallen. De gemeente moet geld toeleggen om de markten te kunnen behouden, als we het zelf gaat doen kunnen we onze broek wel ophouden.”  

Daarom de Stichting Tilburgse Markten opgericht, met ruim 150 marktkooplieden. Negen marktkooplieden zijn naar voren geschoven als bestuur. Zij gaan plannen maken voor een gezonde toekomst voor de markt. Met de verzelfstandiging krijgen de kooplieden de kans om zelf te zorgen voor een gezellige markt, zonder lege kramen en met meer diversiteit in de producten.

gertjanvanderheijdenfoto
Gert-Jan van der Heijden bij zijn marktkraam op het Koningsplein.

Professioneler en meer divers

Hoewel er nog weinig plannen definitief zijn, is het bestuur het over één ding eens: de markt moet aantrekkelijker en professioneler worden en de regels moeten beter gehandhaafd. Hoewel dat klinkt als een open deur is daar volgens Gert-Jan nog veel vooruitgang te boeken. “We willen dat kooplui zich houden aan de openingstijden en bijvoorbeeld niet voortijdig in gaan pakken. Consumenten moeten weten waaraan en waaraf.”

De markt gaat volgens Gert-Jan met de verzelfstandiging vooral aantrekkelijker worden voor de bezoekers. Minder lege kramen, meer vaste marktkooplieden en vooral meer diversiteit. Minder van hetzelfde en meer keuze. Het bestuur en de nieuwe marktmanager gaan op zoek naar vernieuwende ondernemers met aanvullende producten. Zo noemt Gert-Jan een kraam met alleen maar kruiden, spijkerbroeken, koffie of delicatessen als voorbeeld.

Daarbij worden de lege kramen weggehaald op de minder drukke markten, waardoor de markt als een ‘harmonica’ in elkaar kan schuiven. “Dat is een stuk gezelliger voor de marktkooplui die er staan en voor de consumenten zelf.” Workshops, loterijen, optredens en een samenwerking met lokale horeca moet de markt nog meer reuring gaan geven.

Toekomst in de markt

Of er nog toekomst in de markt zit? “Dat vroegen ze me 23 jaar geleden ook,”  lacht Gert-Jan. “Waar je ter wereld ook op vakantie gaat: er is een lokale markt. Dat is niet voor niets. Mensen willen graag bij elkaar zijn en zijn waar het druk is. Het gaat om de hele beleving en de gezelligheid.”

“Als we op de markt staan verkopen we eigenlijk een avond gezelligheid. Je kunt op de markt een heerlijk menu samenstellen, maar ook schoenen vinden voor een avondje uit en stof kopen om er zelf een bijpassend jurkje bij te maken.” En dat assortiment wil de Stichting Tilburgse Markten gaan upgraden in de toekomst.

Vanaf 1 januari 2016 is de markt in Tilburg officieel zelfstandig. Tot die tijd gaat de stichting aan de slag met een ondernemingsplan en nemen ze één voor één de taken van Gemeente Tilburg op zich.