Tilburgse Maurick Reuser wint 3e prijs in internationaal Russisch compositieconcours

Tilburgse Maurick Reuser wint 3e prijs in internationaal Russisch compositieconcours

Maandag 22 februari won Tilburgse pianist en componist Maurick Reuser de derde prijs in het internationale Russische compositieconcours The Time of the Guitar. Het concours, in volle naam II International Competition among composers “THE TIME OF THE GUITAR“, vond afgelopen maand online plaats en werd georganiseerd door de Moscow International Association of Guitar Art, een toonaangevende organisatie voor internationale gitaarmuziek. 

Fotografie: Rens Bressers Fotografie | Bewerking: Maurick Reuser.

De prijs

Maurick ontving de prijs met het gitaarsolowerk ‘In the Shadow of the Stars’ in de categorie Students of musical colleges. Het stuk is geïnspireerd op de samenkomst van oosterse en westerse cultuur. De prijs houdt in dat het werk wordt uitgegeven door Bergmann Edition, een Duitse uitgever van gitaarmuziek.

Grote eenheid

Gerenommeerd Nederlands componist en musicoloog Leo Samana boog zich over het werk en zei: “Wat me vooral bevalt is dat je in het gehele werk het materiaal knap aan elkaar weet te binden. Er heerst een grote eenheid, waardoor de verschillende muzikale momenten niet als los zand naast elkaar staan, maar juist als vanzelfsprekend met elkaar verbonden lijken te zijn, uit elkaar voortkomen, naar elkaar verwijzen.”

Maurick is positief verbaasd

Maurick is positief verbaasd over zijn behaalde resultaat: “In december 2020 ontmoette ik op het conservatorium van Tilburg (FHK) een Russische gitariste, Ekaterina Uvarova. Ik werd vrienden met haar en ze vroeg me om een werk voor gitaar te schrijven, iets waar ik voorheen nog nooit over had nagedacht. Het is een prachtig, maar ook moeilijk instrument om voor te schrijven. Bovendien speel ik helemaal geen gitaar! Toen ze me vertelde over het concours besloot ik het avontuur aan te gaan. Dit resultaat had ik nooit verwacht.” Een professionele opname van het werk volgt binnenkort.

Afgelopen november won Maurick ook de derde nationale prijs in het Prinses Christina Compositie Concours met zijn werk ‘Memory Lane’. Maurick Reuser is student piano aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en student bestuurskunde aan Tilburg University.

Meer informatie

Meer informatie over Maurick Reuser lees je hier.