Tilburgse Muurkrant is winnaar van Stuk van het Jaar 2016

De inzending van Regionaal Archief Tilburg is met ruim 7.000 stemmen gekozen tot hét Stuk van het Jaar 2016. Schrijfster Rosita Steenbeek maakte dit bekend tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum Amsterdam. Dit is een mooie opsteker voor het archief, dat een maand lang aandacht besteedde aan dit bijzondere archiefmateriaal.

Geheel oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, werden actief stemmen geworven. Een stemhokje op de markt, een wildplakactie met postertjes, een goedbezochte lezing, bijna dagelijks aandacht op de website, Twitter en Facebook en als klapper op de vuurpijl een nieuwe muurkrant gemaakt door Brabants Dagblad. Dit archiefmateriaal spreekt tot de verbeelding, zeker bij Tilburgers die de tijd van de muurkrant nog hebben meegemaakt.

Nu Regionaal Archief Tilburg gewonnen heeft, schenkt het archief binnenkort een bedrag aan The Quiet Community, een organisatie die past bij de thema’s die in de muurkrant voorkomen.

De prijs voor de winnaar is een wisselbokaal ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Niki Murphy. Verzetskrant de Luistervink van Stadsarchief Vlaardingen en een Van Nelle-affiche van Stadsarchief Rotterdam eindigden op de tweede, respectievelijk de derde plaats.

De Tilburgse muurkrant

Van 1978 tot 1995 verschenen met grote regelmaat zeefdrukaffiches met pakkende koppen op de Tilburgse muren. Regionaal Archief Tilburg bezit een grote verzameling muurkranten en koestert ze. De Tilburgse muurkrant was een exponent van een ontwikkeling die in de jaren ’60 begon. De oude politieke en kerkelijke structuren en opvattingen voldeden niet meer. In Tilburg stond de samenleving misschien wel extra op haar grondvesten te trillen: de snelle ontkerkelijking kwam in het altijd zo roomse Tilburg hard aan. Daarnaast liep de textielindustrie ten einde met werkeloosheid en armoede als gevolg. Burgemeester Becht liet grote delen van de stad slopen, zonder inspraak van de bevolking. Het broeide in de stad. De Tilburger was op zoek naar nieuwe wegen om zich te uiten en te manifesteren. De Tilburgse muurkrant heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Muurkant en actiecultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het archief is zich ervan bewust met de muurkrant iets bijzonders in de collectie te hebben. Er zijn dan ook plannen om in 2017 een symposium te organiseren, waarbij ook gekeken gaat worden naar andere muurkrant-steden als Leiden, Arnhem en Utrecht.