Tilburgse Neel Smeijsters bekroond tot beste voorlezer van Midden-Brabant

Neel Smeijsters

Maar liefst tien voorleeskampioenen streden op 3 maart in de Bibliotheek Wagnerplein in Tilburg een spannende strijd om een plaats in de provinciale finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. Neel Smeijsters van De Nieuwste School in Tilburg won de regiofinale.

Read2Me! is een project waarin leesplezier gestimuleerd wordt. Uit recente onderzoeken blijkt dat het steeds lastiger wordt om jongeren te motiveren tot het lezen van boeken. Met de leestips die leesconsulenten van de Bibliotheek Midden-Brabant geven op middelbare scholen, ervaren leerlingen hoe leuk (voor)lezen kan zijn wanneer je een boek kiest dat bij je past.

De wedstrijd

De kandidaten die meededen aan de regiofinale zijn leerlingen van het Mill-Hillcollege, het Willem van Oranjecollege, De Nieuwste School, Campus013, Dr. Mollercollege, Odulphuslyceum, 2College locaties Jozefmavo, Ruivenmavo, Durendael en SG De Overlaat. Een vakkundige jury bestaande uit twee schrijfsters Monique de Heide en Anne Glerum en Peter Kok directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant hadden er een zware taak aan om de beste voorlezer te kiezen. Juryvoorzitter Peter Kok gaf aan dat het niveau erg hoog lag dit jaar.

Enthousiast gaf winnares Neel Smeijsters eerst een mooie introductie op het boek dat ze gekozen had: Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Daarna verraste ze het publiek en de jury op een grappig, maar best lastig fragment. De jury complimenteerde haar voor haar stemgebruik, de rust tussen de zinnen en de manier waarop ze de emoties overbracht. Bovendien hield ze tijdens het voorlezen goed contact met het publiek.

Als winnaar van de regionale finale mag Neel op 8 april deelnemen aan de provinciale finale in Theater De Leest in Waalwijk. De landelijke finale 2020 vindt plaats op 16 mei in Podium Hoge Woerd (De Meern Utrecht).

Enthousiast publiek

Ongeveer 65 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. Zij mochten ook een publieksstem uitbrengen. Na de telling kwam daaruit Luna Damen van het Dr. Mollercollege in Waalwijk als publiekswinnaar tevoorschijn.

De wedstrijd vond plaats in de Bibliotheek Wagnerplein in Tilburg. Het geheel werd gepresenteerd door columnist, tekstschrijver en docent Dion van Meel. De prijzen zijn ook dit jaar weer ter beschikking gesteld door Boekhandel Gianotten Mutsaers.