Tilburgse ondernemer Joost van Dijk: ‘Ik ben trots op de groei die wij als familiebedrijf hebben doorgemaakt’

Joost van Dijk

De 43-jarige rasechte Tilburger Joost van Dijk staat, samen met zijn broer, al heel wat jaren aan het roer van vanDIJK Afbouwprojecten. Een familiebedrijf dat 27 jaar geleden begon als eenmanszaak in systeemplafonds en inmiddels met vijftien monteurs werkt aan prachtige totaalprojecten in heel Nederland. Maar hoe is deze groei tot stand gekomen? Wij spraken Joost over alle ontwikkelingen, de mooiste projecten en over zijn visie op de toekomst van het bedrijf.

Foto’s: Jules van Iperen

Maar eerst even terug naar 1993. De vader van Joost, Tom van Dijk, start een eigen onderneming onder de naam T. van Dijk Systeemplafonds. Met als specialisatie, je raadt het al, systeemplafonds. Joost: “Mijn vader is een echte man van de praktijk. Hij was altijd buiten de deur aan opdrachten aan het werken en heeft nooit op kantoor gezeten. Hij is inmiddels 70 jaar en werkt nog steeds voor het familiebedrijf, al gaat hij in december afscheid nemen.”

Gedurende de jaren raken steeds meer familieleden betrokken bij het bedrijf, waarvan Joost de eerste is. Na een opleiding detailhandel weet hij niet goed wat hij moet gaan doen en daarom stapt hij in het bedrijf van zijn vader. “Ik had geen timmeropleiding gevolgd, nog nooit een hamer in mijn hand gehad en moest het gaandeweg leren. Ik hoor nu weleens van mijn vader dat hij het eerste jaar flink heeft lopen vloeken. Al heb ik daar zelf helemaal niks van meegekregen. Uiteindelijk groeide ik er vanzelf in.” Ook Joost zijn jongere broer, die wel een timmeropleiding heeft gevolgd, stapt 18 jaar geleden het bedrijf in. De administratie wordt al jaren verzorgd door zijn zus. Kortom: de hele familie Van Dijk is onderdeel van het bedrijf.

‘We vullen elkaar aan’

Als we dan even doorspoelen naar 2020, is er ontzettend veel veranderd. Zo heet het bedrijf sinds zes jaar vanDIJK Afbouwprojecten. Joost: “Op een gegeven moment kregen we veel aanvragen voor bijvoorbeeld het plaatsen van wanden, timmerwerk en stucwerk. We zijn steeds meer totaalprojecten gaan doen, waardoor de naam niet meer past bij wat wij aanbieden.” Ook zit er inmiddels drie man fulltime op kantoor: Joost, zijn broer Rob en één werknemer die geen familie is: Rolf. Samen sturen ze een buitenteam aan van circa vijftien monteurs.

Joost en broer Rob zijn compagnons; samen zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van hun familiebedrijf. Al zijn de rollen vrij duidelijk verdeeld. Joost: “Ik ben het gezicht naar buiten toe. Ik vind het leuk om het leuk om mensen te leren kennen en doe dit bijvoorbeeld tijdens een masterclass, rondom de box bij Willem II of tijdens een rondje op de golfbaan. Ik hou ervan om te netwerken en zo uiteindelijke mooie opdrachten binnen te halen. Mijn broer is veel meer zoals mijn vader. Hij is echt van de praktijk. We zijn misschien wel verschillend, maar we vullen elkaar heel goed aan.”

Joost van Dijk

Jongensdroom

En wat voor opdrachten ze dan aannemen? “Daar zit nu ook veel verschil in ten opzichte van bijvoorbeeld vijf jaar geleden. Opdrachten waar ik destijds nog net niet de champagnefles voor opentrok, zijn nu eigenlijk de standaard. De afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld negen McDonald’s-Panden, meerdere winkels van NIKKIE en verschillende Jack’s Casino’s door het hele land mogen verbouwen. We doen echt prachtige projecten, van groot tot klein.” Maar het allermooiste project dat Joost heeft mogen doen de afgelopen jaren, is toch wel de verbouwing van het Koning Willem II Stadion. De club waar hij een gigantische passie voor heeft.

“Ik heb destijds ook gezegd: het kan echt niet zo zijn dat ik hier straks binnenloop en onder het plafond van een concurrent doorloop. Nu niet en nooit niet,” vertelt Joost. “Daar moesten ze gelukkig wel om lachen.” Uiteindelijk heeft Joost met zijn bedrijf twee verdiepingen mogen verbouwen en vervolgens de kleedkamers en de ruimtes van de technische staf. “Dan liep ik daar rond in het stadion, tussen de spelers, en voelde me gewoon een klein kind. Het is een soort jongensdroom.”

Trots

Maar buiten de bijzondere opdrachten om, is er iets waar Joost misschien nog wel het meest trots op is. De groei die zij als familiebedrijf samen hebben doorgemaakt. “We hebben enorme stappen gezet en daarnaast is het onderling, als familie, ook altijd goed blijven gaan. Daar mogen we echt supertrots op zijn.” De komende jaren hoopt hij dan ook vooral dat dit zo door blijft gaan. Al is er wel een grote droom voor de toekomst. “In 2022 of 2023 zou ik graag willen verhuizen naar een eigen pand. Met een receptie, ontvangstruimte en wat extra versterking op kantoor. Gewoon een gezellige, fijne werkplek. Ik vind dat we organisatorisch het bedrijf nog naar een hoger level kunnen tillen en een nieuw kantoor is daar onderdeel van. Als dat de komende jaren ergens lukt, zou ik dat heel gaaf vinden.”

Zelf ontdekken

Het ondernemen zelf doet Joost overigens met heel veel plezier. “Het op een persoonlijke manier zorgdragen voor mijn werknemers, het netwerken in de stad en het voeren van gesprekken: ik vind het allemaal heel erg leuk. Ondernemen is eigenlijk een soort van spel.” Al zijn er natuurlijk ook kanten van het ondernemerschap die soms moeilijk zijn. “Bijvoorbeeld het feit dat je altijd alles zelf moet ontdekken,” vertelt Joost. “Dat kan ik wel eens lastig vinden. Mijn vader zit natuurlijk al heel lang in het vak, maar als ik iets totaal nieuws wil proberen of een risico wil nemen, moet ik zelf de stap zetten.”

Met dat familiebedrijf zit het overigens wel snor. Beide zonen van Joost roepen namelijk dat ze later het bedrijf in willen. Dus wie weet is vanDIJK Afbouwprojecten, over nog eens 27 jaar, in handen van de derde generatie.

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers. Zoals het verhaal van Felipe Muñoz Mateu (All Tape Supplies), Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking) en Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw).