Tilburgse ondernemer Koert van de Kerkhof wil zijn klanten ontzorgen

Koert van de Kerkhof

Het bedrijf Kopak, een partner voor alle communicatie-uitingen, is eigenlijk niet in een woord te vangen. Ze zorgen dat zowel de online als fysieke post bij het juiste adres terecht komt. Denk hierbij aan het logistieke proces van bijvoorbeeld een webshops. Het is nu twintig jaar geleden dat Koert van de Kerkhof startte met zijn bedrijf. De nuchtere Tilburger vertelt met trots over de klanten die hij de afgelopen jaren heeft ontzorgd. Want ontzorgen doet hij het liefst!

Fotografie: Jules van Iperen

Hij vertelt over zijn tijd op de mavo. De jonge Koert heeft nooit geweten wat hij wilde worden. Een aantal jaar geleden kwam per toeval een oud-leraar, ondertussen gepensioneerd en werkend bij een koeriersbedrijf, bij Kopak langs. Koert vertelt hoe het gesprek verliep: “Ik was aan het werk en mijn oud-leraar vroeg wat ik bij het bedrijf deed. ‘Dit is van mij!’ zei ik. Hij was met stomheid geslagen.”

Verbreden

De expertises binnen het bedrijf weten zich steeds weer te verbreden. Hij speelt in op de behoefte van zijn klanten, want Kopak: we take care of business! “Het is niet zo dat ik een volgende generatie ben binnen een bedrijf. Ik ben begonnen met niks”, vertelt de ondernemer. Eind 2002 is hij in zijn eentje Kopak gestart. “Ik heb een hal gehuurd, een machine erin gezet en toen: gas erop!” De focus lag eerst op direct mail. De gepersonaliseerde post is lang niet meer het enige waar het bedrijf zich mee bezighoudt. Koert kijkt verder naar andere dienstverlening. Zoals het meten van respons en het beheren van data en fulfilment waarbij Kopak producten op voorraad houdt en verstuurt voor bijvoorbeeld webshops. Maar ook voor het aankleden van een beursstand draait het bedrijf de spreekwoordelijke hand niet om.

Bij Kopak zijn nu gemiddeld 45 mensen aan het werk om dit mogelijk te maken. “Wat ik sinds de start ben gaan doen is investeren in de machines en in de mensen. Door de breedte van onze dienstverlening zijn we onze concurrentie voorbij,” vertelt hij trots. Koert wijst naar een kleurrijk schilderij op aluminium gedrukt dat bij BDO in het kantoorgebouw hangt. “Als je zoiets wilt hebben, dan kan ik dat morgen leveren. Snelheid is in het werk belangrijk. De klant moet zich bij ons ook echt klant voelen.” Zowel naar de klant als richting het personeel wil Koert toegankelijk en laagdrempelig zijn. Een grote klant die maandelijks een groot budget uitgeeft is net zo belangrijk als een kleine klant die eenmalig iets geprint wil hebben. Iedereen is gelijk. Dat ziet hij ook zo bij zijn personeel. “Er is geen verschil tussen de medewerker in het magazijn en mijn ICT-er. Ik heb ze allebei hard nodig.”

Ambities

Koert is van mening dat ondernemers verschrikkelijk eigenwijs zijn. “Ondernemerschap kun je niet leren, dat heb je wel of niet in je. Je moet natuurlijk af en toe een klein beetje geluk hebben, maar dat geluk kun je ook afdwingen.” De coronacrisis van de afgelopen periode, waar we bij het publiceren van dit interview nog altijd in zitten, was voor iedere ondernemer een uitdaging. Bij Kopak zijn ze gaan kijken naar de mogelijkheden. “Een winkel die dicht is hoeft geen uitverkoop te communiceren, dus daar bleef de direct mail liggen. Maar als je kijkt naar de vloerstickers die zijn gemaakt, dat heeft dan wel weer geholpen.” Iedereen kent ze wel. De vloerstickers die de richting in winkels aanduiden of aangeven hoe ver 1,5 meter is.

The Mountain Fox

Bij Kopak melden ook klanten zich met creatieve vragen over bijvoorbeeld vormgeving. Ook hier heeft Koert op ingespeeld. Een jaar geleden startte hij met het reclamebureau The Mountain Fox. Een oplettende Tilburger zal industrieterrein Vossenberg in de naam herkennen. Dit creatieve bedrijf staat los van Kopak, maar sluit hier wel mooi op aan. “Als een klant aangeeft te gaan verhuizen, dan zijn wij nu in staat om te helpen met zowel de huisstijl als met de verhuismailing.” Zo’n klant zou nu perfect bij Kopak passen. De veranderingen gaan razendsnel en hier speelt de rasechte ondernemer graag op in. “Je moet altijd ambities blijven houden. Ik zou nu graag meer stabiliteit willen en daarnaast ook blijven groeien.”

Ons Tilburg

Tachtig procent van de medewerkers van Kopak woont in Tilburg. In 2018 verhuisde het bedrijf vanuit verschillende locaties naar een aantal flinke hallen op één adres. Het bedrijfspand geeft genoeg ruimte om on- en offline samen te laten gaan. Kopak heeft zijn klantenconcentratie in Tilburg en Brabant zitten. Het maakt niet uit waar de klanten vandaan komen. “Ik heb er nooit aan gedacht om Tilburg te verlaten, het is prima hier!” Hij is blij met de ontwikkelingen in de binnenstad. Over een jaar of tien, wanneer zijn kinderen uit huis zijn, wil hij graag zelf in het centrum gaan wonen.

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers. Zoals het verhaal van Kim Dingemans (D.S.G. Schoonmaakbedrijf),  Leander de Haas (H&H Security), Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking), Jan-Hein de Cock (Jan De Cock Mode) en Daan van Venrooij (Van Venrooij Interieurbouw).

BDO Tilburg

BDO Tilburg