Tilburgse oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht in landelijke zoekmachine

Tilburgse oorlogsslachtoffers

Het Regionaal Archief roept mensen op informatie in te sturen over slachtoffers uit de oorlog. Regionaal Archief Tilburg startte het project ‘Bevrijd van de vergetelheid. Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht’. Het doel van het project is om van alle Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving te maken. Lees verder.

Tilburgse oorlogsslachtoffers

Dwangarbeider Andreas van Haaren, de Joodse Bernard Kellerman en de ondergedoken Francois Busnac. Dit zijn drie van de 731 Tilburgse oorlogsslachtoffers waarover nu meer informatie is opgenomen in de landelijke zoekmachine Oorlogsbronnen.nl. De gegevens komen van de Wiki Midden-Brabant, die beheerd wordt door Regionaal Archief Tilburg. Door het werk van het archief zijn de tijdlijnen verrijkt met informatie over hun verblijf in Tilburg. Sommigen woonden en werkten hier in oorlogstijd, anderen zaten ondergedoken, of zijn er geboren. Maar ook foto’s en andere achtergrondinformatie over deze mensen zorgt voor een flinke aanvulling.

Bevrijd van de vergetelheid

Op 4 mei 2021 startte Regionaal Archief Tilburg, samen met een onderzoeksgroep, met het project ‘Bevrijd van de vergetelheid. Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht’. Het doel van het project is om van alle Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving te maken, het liefst met een foto. Het archief deed een oproep aan het publiek om verhalen, genealogische data, foto’s en familiegeschiedenissen te delen. Daaraan is massaal gehoor gegeven. Met deze informatie zijn levensbeschrijvingen gemaakt, waardoor momenteel achter ruim 250 namen een levensbeschrijving prijkt.

Het archief stelt deze gegevens via open data beschikbaar aan de landelijke zoekmachine met WO2-collecties aan Oorlogsbronnen.nl, ontwikkeld door het Netwerk Oorlogsbronnen. Dit netwerk heeft tot doel de verspreide bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog digitaal beter vindbaar en bruikbaar te maken. Regionaal Archief Tilburg is deelnemer van het netwerk, en de informatie over oorlogsslachtoffers vormt een grote aanvulling. Door de koppeling van informatie afkomstig uit de Wiki Midden-Brabant aan reeds aanwezige bronnen over Tilburgers binnen Oorlogsbronnen.nl, worden de mogelijkheden voor onderzoek naar Tilburgse oorlogsslachtoffers vergroot. Een win-win situatie voor beiden dus.

Anneke en Constantia van Dijk

Veel personen deelden hun informatie met het archief. Een voorbeeld daarvan kwam in mei 2021 binnen. Een achterneef van Anneke en Constantia van Dijk stuurde gegevens over zijn oudtantes, die beiden in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Zij waren dochters van wolhandelaar Van Dijk. De familie met negen kinderen behoorde tot de elite van Tilburg. Anneke en ‘Stans’ gingen wonen in pension Mariëngaarde, destijds een luxe oord voor welgestelde dames. Op 2 februari 1945 viel een verdwaalde V-1 bom, op weg naar Engeland, neer vlakbij de keuken en de kapel van Mariëngaarde, waar op dat moment een kerkdienst bezig was. De beide zussen kwamen om, samen met nog 20 andere personen. De achterneef deelde veel informatie en een aantal foto’s, wat het verhaal van de beide zussen veel menselijker maakt en het dichterbij brengt.

253 oorlogsslachtoffers

In vijf maanden heeft Regionaal Archief Tilburg 253 oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving en daarmee een gezicht gegeven. Over een jaar, op 27 oktober 2022, eindigt het project en verwacht het archief van alle 731 slachtoffers een beschrijving te hebben. In de wiki én op de website van oorlogsbronnen kom je deze Tilburgers dan tegen. Hoewel het al bijna 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, blijft het belangrijk om de slachtoffers te herdenken en de herinnering aan alle slachtoffers levend te houden.

Oproep

Om andere slachtoffers ook met een levendiger verhaal te beschrijven, zoekt het archief nog veel informatie. Vandaar de oproep aan degenen die informatie hebben over een oorlogsslachtoffer uit Tilburg om dit te delen. Reacties kunnen gestuurd worden naar info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers. Op deze website lees je ook de verhalen van Gust van Lieshout, Boy Ecury, Joanna Vermeer, Jetje van Loon en nog vele anderen.