Tilburgse peuters gaan samen naar zomerschool bij Servicebureau Kinderopvang

zomerschool

De beste voorbereiding op de basisschool begint bij de peuteropvang. Peuters leren al spelend de Nederlandse taal en ontwikkelen zo een grotere woordenschat. De peuteropvang is in de zomervakantie gesloten, maar Stichting Kinderopvanggroep biedt – net als vorig jaar – de zomerschool voor peuters aan.

Gratis opvang in de zomervakantie

Op 13 locaties in Tilburg kunnen peuters van 25 verschillende kinderdagverblijven van Kinderstad Tilburg, Sterre Kinderopvang en Kindercrèche terecht voor twee weken gratis opvang. Op sommige locaties de eerste en laatste week van de zomervakantie, op andere locaties de eerste twee weken. Bij locatie Kindercrèche Reeshof zit de zomerschool er dus al op, en dat vinden ze jammer! Wout Jansen, directeur van Kindercrèche locatie Reeshof, vertelt: “Wat was het een zomers feestje de afgelopen twee weken! We hadden op de locatie het thema vakantie. De peuters konden vissen, met zand spelen en we hadden zelfs een tent binnen staan!”

Kijken, voelen en ervaren

Naast een gezellige tijd en het spelen met vriendjes is er natuurlijk ook aandacht voor de ontwikkeling. Maar dit gaat op een hele natuurlijke manier. Wout: ‘Tijdens het eetmoment bijvoorbeeld, als we de druiven eten benoemen we dat dit fruit is en we vragen de kinderen welke kleur en vorm de druiven hebben. Daarna leggen we er een aantal op een rij en mogen de kinderen de druiven tellen. Op deze speelse manier wordt ook het vakantie thema ingezet. De eerste week lag de nadruk op kijken, voelen en ervaren van materiaal van bijvoorbeeld een tent, een slaapzak en een luchtbed. De tweede week gaat het bijvoorbeeld over verschillende landen waar je op vakantie kunt gaan.” Wout gaat verder: “Zo kwam er een kindje naar me toe die zei: in Mexico hebben ze tenten, want daar kun je op vakantie! Geweldig toch hoe een tweejarige al zo’n verband kan leggen!”

zomerschool

Meer kinderen dan vorig jaar

Het stopt niet na deze twee weken. Ook voor de overige weken van de zomervakantie thuis krijgen de ouders handvaten om kinderen te blijven motiveren, bijvoorbeeld door het prentenboek wat de peuters cadeau krijgen. Christien Theulen, directeur Pedagogiek en Kwaliteit bij Stichting Kinderopvanggroep hoopt dat de zomerschool voortaan structureel georganiseerd kan worden. “Er nemen dit jaar meer kinderen deel aan de zomerschool dan vorig jaar, dat is mooi om te zien”, aldus Christien. “Maar het mag wat mij betreft nog uitgebreider.” Er zijn nog veel mogelijkheden, ook in de samenwerking met onderwijs en R’newt Kids, om zo een fundamentele bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van alle kinderen in Tilburg.