Tilburgse première Redbad was groot succes

Redbad

De première van de Nederlandse film Redbad was een groot succes in de Euroscoop Tilburg. In aanwezigheid van hoofdrolspeler Gijs Naber en regisseur Roel Reiné vierde het Tilburgse Euroscoop het tienjarig bestaan van de bioscoop. De bioscoop was geheel in Redbad-stijl aangekleed. Er waren zwaardvechters, ruiters te paard en oude ambachten. Schilden, vlaggen en het echte ‘Redbad-zwaard’ dat in de film is gebruikt, werden tentoongesteld.

Regisseur Roel Reiné en hoofdrolspeler Gijs Naber hielden een Q&A in de grote uitverkochte zaal en werden zelf verrast met cadeaus van figuranten en fans, waaronder zelfgemaakte schilderijen en een beeldhouwwerk.

Redbad: De Legende

Na het succes van Michiel de Ruyter komt Roel Reiné met een indrukwekkend heldenepos over de legende van Redbad en de strijd tegen het oprukkende christendom. Redbad laat zich door niemand vertellen, waarin hij moet geloven. Niet door een koning, een priester of door wat er in de sterren geschreven staat, want zijn land bestaat uit een volk van vrije mensen.

Het is 700 na Christus. Noord-Europa is verdeeld in twee werelden: boven de rivieren leven de Friezen, Saksen en Denen. Onder de rivieren heersen de Franken. Zij willen doen wat zelfs de Romeinen niet gelukt is: heel Europa veroveren. Ze zetten daarbij een nieuw wapen in om de heidenen te onderwerpen: het christendom. Ze azen op het belangrijkste handelscentrum van Europa, waar de Friese koning Aldigisl regeert. De film is een historisch epos over de kerstening, de sagen en oude legenden van Redbad.

Redbad

Zoon van de koning

Redbad, zoon van Koning Aldigsl, twijfelt aan de verouderde heidense rituelen van zijn volk. Hij komt in conflict met zijn vader als zijn vriendin Fenne aangewezen wordt om geofferd te worden aan de goden. Tijdens het offerritueel vallen de Franken de stad binnen. De Frisii (ook bekend als ‘de vrije mensen’) zijn Dorestad kwijt. Redbads oom Eibert zet aan tot een machtsgreep en geeft Redbad de schuld van de nederlaag en de dood van zijn vader. Vastgebonden op een vlot, wordt Redbad de zee opgeduwd om te sterven, maar Redbad weet de tocht te overleven en spoelt aan bij de Vikingen. Daar leert hij de kracht van zijn eigen cultuur kennen. Hij wordt langzaam opgenomen in de clan. Nadat hij met de Vikingen meevecht tegen een rivaliserende clan Noormannen, trouwt hij met de dochter van koning Wiglek. Als hij samen met zijn vrouw terugkeert in Dorestad ontdekt hij dat zijn zus is uitgehuwelijkt aan de zoon van de Frankische koning Pepijn van Herstal. Hij ziet tijdens een jaarmarkt hoe priester Willibrord zijn zus met geweld bekeert en vernedert. Hij zweert haar te bevrijden. Dit kan hij niet alleen, maar het leger van zijn oom en neef, die inmiddels aan de macht zijn, lijkt niet sterk genoeg om de Franken te verslaan.

De cast bestaat onder andere uit Gijs Naber, Loes Haverkort, Lisa Smit, Huub Stapel, Renée Soutendijk, Egbert-Jan Weeber en Birgit Schuurman.