Tilburgse primeur: internationale sprekers bij The Power of Music

The Power of Music

De composers van BBC’s grootste televisieshows en films als Inception en The Martian staan binnenkort op één podium tijdens The Power of Music in Poppodium 013. Met dit evenement wil organisator Erwin Steijlen van Totally Tuned een brug slaan tussen de creatieve en de zakelijke wereld. Zij kunnen elkaar namelijk verder vooruit helpen.

Foto: organisator Erwin Steijlen van Totally Tuned

“Als muzikant is het moeilijk om van je talent te kunnen leven”, vertelt Erwin. “Maar acht procent vindt een betaalde baan in de muziekindustrie.” Hoog tijd dus dat de creatieve wereld zich zakelijker in de markt zet. Als docent aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten adviseert hij zijn studenten open te staan voor opdrachtgevers: “De bekende klassieke componisten deden het zo en zelfs Happy van Pharrel Williams – de meest verkochte single ter wereld – is in opdracht gemaakt.”

De kracht van muziek

Tijdens The Power of Music vertellen vijf sprekers, onder wie Erwin zelf, over de kracht van muziek. Erwin bijt het spits af en deelt zijn ervaring als zijnde muzikant en composer voor topseries als The Mentalist en Pretty Little Liars. Paul Farrer neemt vervolgens het stokje over. Hij componeert muziek voor BBC’s grootste televisieshows. De Amerikaanse composers Marcy Bulkeley (Blade Runner 2049, Deadpool en Inception) en Danny Cocke (The Martian, Batman en Fast & Furious 7) delen het podium en het laatste woord is aan Daniel M. Jackson. Hij zette als eerste in het Verenigd Koninkrijk een music branding bedrijf op.

Hoe klinkt jouw bedrijf?

Naast muzikanten en anderen uit de creatieve wereld verwelkomt Erwin op 18 januari graag ondernemers in 013. Zelf heeft hij jaren gecomponeerd voor merken als Volkswagen en BMW. Met zijn bedrijf Totally Tuned vraagt hij altijd hoe een bedrijf klinkt. Dit is in zijn ogen namelijk even belangrijk als een logo of huisstijl. “Door de juiste muziek in te zetten kan je omzet met 300% omhoog gaan. Muziek is meer dan emotie. Het is een mechanisme.”

Voor Erwin staat muziek zonder twijfel op één bij het ontwikkelen van een campagne of product. “Vaak wordt muziek als allerlaatst toegevoegd en dat is zonde. Het bepaalt namelijk het gevoel dat je wilt uitdragen.” In zijn ogen is de BBC-serie Peaky Blinders een echte uitblinker, waar eerst over de muziek is nagedacht en de scènes daarop vormgegeven zijn.

Visitekaartje

Tijdens het organiseren van The Power of Music heeft Erwin steun gehad van partijen als Brabant C en Gemeente Tilburg, die het evenement in een breder perspectief van Tilburg Cultuurstad zien. De eerste editie moet een visitekaartje worden voor de toekomst. Erwin heeft een jaarlijks terugkerend evenement voor ogen in de geest van het Hamburgse Reeperbahn Festival, met verschillende locaties waar muzikanten optreden en je kunt luisteren naar inspirerende sprekers.