Tilburgse schrijft autobiografisch boek over gezichtsafwijking schisis

‘Geboren met een schisis’ is de titel van het autobiografische debuut van de Tilburgse Marleen Hartog (1984). Een openhartig verhaal van een vrouw die geboren werd met een gespleten lip, kaak en gehemelte, en een zoon kreeg met dezelfde afwijking. Het boek is vanaf maandag 16 september verkrijgbaar via www.schisiservaringen.nl.

10 operaties
Het boek gaat over de menselijke kant van het hebben van (een kind met) een gezichtsafwijking. ‘Ik wil vertellen hoe het is om op te groeien met een uiterlijk dat afwijkt van wat in de maatschappij als ‘normaal’ wordt bestempeld.’ Marleen onderging in totaal 10 operaties, haar zoon Nando (2011) tot nu toe 2. Met het uitbrengen van dit boek hoopt de schrijfster andere mensen, die in een vergelijkbare situatie zitten, te steunen. ‘Als geen ander weet ik dat herkenning een gevoel van troost biedt. Dat je weet dat je niet de enige bent.'

Missie
Marleen wil met het publiceren van het boek de bekendheid rondom de afwijking schisis vergroten. ‘Veel mensen weten niet wat een schisis is, laat staan wat het inhoudt om er één te hebben. Er bestaat een stereotype beeld van iemand met een ‘hazenlip’; iemand die een litteken op zijn lip heeft, een platte of scheve neus bezit en nasaal praat. Men weet vaak niet dat het een complexe aandoening is die vanaf de geboorte tot jongvolwassen leeftijd behandeld wordt. Met een schisis valt uitstekend te leven, maar het brengt ook de nodige zorgen en emoties met zich mee,’ aldus Marleen.

Website
Naast de auteur van het boek is Marleen oprichtster van de interactieve website www.schisiservaringen.nl. Met behulp van deze website wil zij schisis een positief gezicht geven.

350 baby’s per jaar
Een schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht die zich kenmerkt door een spleet in de bovenlip, de kaak en/of het gehemelte. Een à twee op de duizend pasgeborenen in Nederland heeft een schisis. Dit zijn ongeveer 350 baby’s per jaar. De afwijking komt voor in verschillende vormen. Onder andere erfelijke aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan ervan.