Tilburgse sportverenigingen aan de slag met “Meer vrijwilligers in kortere tijd”

Negentien sportverenigingen werken met nieuwe succesvolle methode

Sportverenigingen hebben grote problemen bij het werven en behouden van vrijwilligers. Zonder deze
vrijwilligers worden veel zaken in de vereniging niet opgepakt, is er geen ruimte voor groei en soms leidt het zelfs tot opheffing van de vereniging. De methode “Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd” helpt sportverenigingen het vrijwilligerstekort op te lossen. Negentien sportverenigingen uit Tilburg zijn inmiddels gestart met de cursus, die gratis wordt aangeboden door de gemeente Tilburg.

Negentien sportverenigingen
Twee maanden geleden startten negentien sportverenigingen met de cursus Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd. In vier praktijkgerichte workshops zetten de verenigingen samen met de projectleider van Sportservice Noord-Brabant vijf stappen om meer vrijwilligers te werven. De verenigingen zijn op dit moment hard bezig met de voorbereidingen op de wervingscampagne die ze gaan uitzetten. Het in kaart brengen van huidige vrijwilligerstaken, opstellen van een vacaturelijst en vrijwilligers in het zonnetje zetten, zijn zaken waar de verenigingen de laatste weken volop mee bezig zijn geweest tijdens de workshops.

De verenigingen die meedoen zijn: Windsurfclub de Beekse Bergen, Gymnastiekvereniging Kunst & Kracht, Volleybalclub Dunamis, IJsclub Tilburg, Tennisvereniging LTC Bijstervelden, Korfbalvereniging Tilburg Basketballvereniging High Five, Voetbalvereniging SVSSS, Wielerclub Pijnenburg, Voetbalvereniging SV Nordea, Volleybalclub Sarto, Honk- en softbalcombinatie Tilburg, Voetbalvereniging TSV Gudok, Voetbalvereniging Zigo, Zwemvereniging R.B.T.'98, Atletiekvereniging Attila, Gymnastiekvereniging Dos Udenhout, Volleybalclub Udenhout en Tafeltennisvereniging Tios'51.

Meer vrijwilligers in Kortere Tijd
Vrijwilligerswerk is het fundament van de sport. Daarom gaan deze verenigingen al hun leden betrekken bij het initiatief om meer vrijwilligers te werven. Cursusleider Edwin Kleiboer van Sportservice Noord-Brabant: “Iedereen heeft het druk, maar iets doen voor je verenging hoort er bij. De vraag aan de leden is dan ook niet of zij iets willen doen, maar wat zij willen doen.” In het hele land hebben zo'n 90 verenigingen al meegedaan. Al deze verenigingen hebben nu genoeg vrijwilligers. Bij voldoende interesse van sportverenigingen, wordt in het najaar van 2013 deze cursus nog een keer georganiseerd.