Tilburgse uitvinders in spé bij vanPETnaarPRET-project

tilburgse uitvinders

De Genietgroep presenteerde afgelopen vrijdag vol trots het project vanPETnaarPRET-machine bij Fablab013. De middag startte met een bijeenkomst met de huidige partners van het project waarin ze de ontwikkeling van de vanPETnaarPRET machines hebben  laten zien en ideeën hebben uitgewisseld over de mogelijkheden en kansen. Daarna was het de beurt aan de uitvinders in spé.

Meer dan 25 kinderen hadden gereageerd op de oproep om uitvinder te worden van de vanPETnaarPRET machine. Het was dus volle bak. Een doe- en denkmiddag met als startpunt een duidelijke en schokkende mededeling dat er iedere schooldag een hoeveelheid plastic zo groot als Westpoint in zee verdwijnt.

Tilburgse uitvinders in spé

Om half vier stroomde het Fablab013 vol met kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit verschillende delen van Tilburg. Zij hadden zich afgelopen weken ingeschreven om mee te helpen bij de vanPETnaarPET-machine. De middag stond in het teken van denken en doen. Iedereen werd in groepjes verdeeld en maakt een rondje langs de verschillende opdrachten. De eerste opdracht was het uit elkaar halen van hun eigen PET-fles en shredderen. Daarna kregen ze uitleg over de ideeën vanPETnaarPRET-machine en de techniek. Vervolgens konden ze met reuze legoblokken hun eigen creatie maken. De laatste opdracht was om alle vragen en ideeën te schrijven en/of te tekenen op de vanPETnaarPRET-ideeënmuur. Om 17:00 uur waren ze klaar en kon iedereen met een berg vol energie en inspiratie naar huis. Op naar de volgende keer.

Overheid – Bedrijfsleven – Onderwijs

Het vanPETnaarPRET-project staat in het teken van verbinden. Naast duurzaamheid, techniek, creatie en educatie ook de verbinding tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Met als resultaat dat bij de aftrap vertegenwoordigers waren van de gemeente Tilburg en Oisterwijk, de bedrijven: Knapzak, CVBecologistics en Rabobank en vanuit het onderwijs was ROC Tilburg aanwezig met een groep studenten. De bijeenkomst stond in het teken van elkaar ontmoeten en samen na te denken over de mogelijkheden, uitdagingen en de toekomst van de vanPETnaarPRET-machine.

VanPETnaarPRET-project

Het project vanPETnaarPRET heeft als doel om mensen bewust te maken wat bewust omgaan met plastic afval kan opleveren. Plastic afval (PET) is een bron voor iets nieuws (PRET) als je de mogelijkheden van de techniek en creativiteit toepast. Een onderdeel van dit project is het realiseren van een vanPETnaarPRET- basisopstelling, waarmee we op tournee gaan langs basisscholen om kinderen zelf hun PET-fles te laten verwerken tot een zelfgemaakte creatie met bijvoorbeeld een 3D-printer.

Het project ‘vanPETnaar PRET’ is een initiatief van de Genietgroep. In nauwe samenwerking met Fablab013 en met ondersteuning van gemeente Tilburg en ContourdeTwern is dit project van start gegaan. Het streven is om dit project verder uit te breiden met andere partners in Tilburg en omgeving, die het belangrijk vinden dat er op een actieve manier meer aandacht komt voor duurzaamheid, techniek, creatie en innovatie bij kinderen.