Tilburgse wil mee met ‘School at Sea’

De 14-jarige Chrisje van Mol wil dolgraag in oktober mee met ‘School at Sea’. Tijdens ‘School at Sea’ zeilen VWO-4 kinderen een half jaar lang zonder iets te missen van het normale schoolprogramma. Om mee te doen heeft de Tilburgse geld nodig.

“In totaal heb ik ongeveer 20.000 euro nodig. 19.200 euro voor de reis en de rest voor een zeilpak en zakgeld”, vertelt de scholiere. “Ik heb allerlei brieven en mails de deur uit gedaan richting bedrijven om mij te sponsoren. Als iemand 5.000 euro of meer sponsort, komt zijn vlag op de boot te hangen. Dat is vooral gunstig voor bedrijven die iets doen in havens of op zee.” 

De VWO-4 scholieren zeilen een half jaar lang over de Atlantische Oceaan naar de Cariben. Zo leren ze allerlei nieuwe culturen kennen. “Een week zit ik een Cubaans gastgezin. Dan leef ik volgens hun cultuur. We gaan ook een keer met indianen op pad.” Toch is de school ook hard werken. “Iedereen heeft zijn eigen studieroute. Daarom is het ook voornamelijk zelfstudie. Docenten letten er wel op dat je ook echt studeert. De ene dag moeten we studeren en de andere dag loop je wacht. Dan kun je de theorie van de dag ervoor in de praktijk brengen.”

Chrisje denkt dat de reis erg leerzaam voor haar is. “Je leert je kwaliteiten kennen. Dat is heel handig voor later want dan kun je eerder aan een studie komen die echt bij jou past.” Toch brengt zo’n ‘School at Sea’ niet alleen voordelen met zich mee. “Er is erg weinig ruimte. Per slaapkamer zijn vier bedden. We krijgen ook een zak waar alle spullen in moeten. Te veel kleding kan niet mee. Daar is geen ruimte voor.”

Meer info: Website Chrisje van Mol

Bron: Stadsnieuws / de Weekkrant