Tilburgse woningcorporaties isoleren ruim 4.250 woningen

Afspraken voor de toekomst vastgelegd met ontwikkeling ‘Nul-Op-de-Meter’ huurwoningen

De Tilburgse woningcorporaties, bewonersorganisaties en gemeente Tilburg hebben in 2010 afspraken gemaakt om met energiebesparende maatregelen 4.000 sociale huurwoningen te isoleren naar energielabel B. Inmiddels is duidelijk dat dit aantal ruim wordt gehaald. De Tilburgse woningcorporaties treffen tot en met 2015 bij zeker 4.250 huurwoningen energiebesparend maatregelen. Als vervolg op deze aanpak hebben de partijen onlangs ook al afspraken gemaakt over het renoveren van huurwoningen naar ‘Nul-Op-de-Meter’. Met deze aanpak zijn de woonlasten beter beheersbaar, omdat de energiecomponent is uitgeschakeld. Daarnaast is de woonkwaliteit beter en dragen deze woningen bij aan CO2-reductie.

In 2011 ontvingen de gemeente Tilburg en de woningcorporaties TBV Wonen, WonenBreburg en Tiwos voor hun gezamenlijke aanpak voor energiezuinige huurwoningen de ‘Groene Parel Award’ voor het meest vooruitstrevend lokaal klimaatinitiatief. “En naar nu blijkt terecht”, aldus wethouder Berend de Vries van Wonen en Milieu: “De Tilburgse corporaties zijn erin geslaagd op korte termijn onze gezamenlijke ambities waar te maken. Dat is goed nieuws, vooral voor de huurders. En de corporaties blijven investeren in de isolatie van bestaande woningen. Ik hoop dan ook dat we binnenkort afspraken kunnen maken om de komende jaren ook de nog resterende woningen aan te pakken. Dat zorgt namelijk voor lagere energiekosten, een betere woonkwaliteit en is goed voor het milieu”.

Aline Zwierstra, directeur Vastgoed van WonenBreburg: “Het is heel belangrijk dat huurwoningen een goede energetische kwaliteit hebben, zodat woonlasten beheersbaar blijven. Extra mooi dat we dit als stad al voor 4.250 woningen hebben behaald. Dit is ongeveer 15 % van het totale aanbod sociale huurwoningen in Tilburg. Een mooi percentage. En daar blijft het niet bij. Met Nul-Op-de-Meter kunnen huurders naar verwachting zo goed als energieneutraal wonen. De prototypes zullen het uitwijzen. Wellicht binnenkort wederom een gooi naar de Groene Parel Award doen?”.

‘Nul-Op-de-Meter’-renovatie
Als vervolg op de bestaande aanpak hebben de partijen onlangs afspraken gemaakt over het renoveren van uurwoningennaar ‘Nul-Op-de-Meter’. Door innovaties in de woningbouw lijkt deze vorm van grootschalige renovatie van sociale huurwoningen inmiddels mogelijk. Bij deze huurwoningen zijn de woonlasten beter beheersbaar, omdat de energiecomponent is uitgeschakeld. Daarnaast is de woonkwaliteit beter en dragen deze woningen bij aan CO2-reductie. De Tilburgse woningcorporaties en gemeente Tilburg onderzoeken nu of en zo ja welk deel van de Tilburgse woningvoorraad in aanmerking komt voor renovatie volgens dit innovatieve concept.

Om te kunnen beoordelen of deze aanpak succesvol kan zijn, worden via pilots eerst een klein aantal huurwoningen van verschillende typen en leeftijden gerenoveerd. Hiermee worden zogenaamde ‘prototypes’ ontwikkeld. De ontwikkeling van deze prototypes moet duidelijk maken of het renoveren van grote aantallen sociale huurwoningen naar ‘Nul-Op-de-Meter’ betaalbaar is. Mocht dit het geval zijn, dan wordt een vervolgaanpak uitgewerkt en meegenomen in de afspraken over het ‘Convenant Wonen’ voor de periode vanaf 2015. De oplevering van het eerste prototype wordt al verwacht in juni van dit jaar.